Leefbaarheid

17 MEI 2019

Ondernemer: ‘zwerfboom’ tégen fietsenoverlast en vóor groenere winkelstraten

Ondernemers in de binnenstad van Groningen worden soms een beetje radeloos van alle lukraak geparkeerde fietsen bij hun winkel. Maar sommigen worden er juist ook creatief van. Zo heeft Elsa van Dijken, eigenaar van damesmodezaak Maxime, een ‘zwerfboom’ of ‘aanwasboom’ bedacht.

Volgens het Dagblad van het Noorden van vrijdag 17 mei, dat dit meldt, stoorde Elsa van Dijken zich zeer aan alle fietsen voor haar winkel in de Oosterstraat. Ze vindt het een lelijk gezicht.

En daarom zette ze een Noorse es in een plantenbak, en zette die voor haar deur. Volgens haar ziet de winkelstraat er aanzienlijk fraaier, groener en zachter uit wanneer er bomen in staan.

Maar tot haar schrik kwamen er na enkele dagen twee medewerkers van de gemeente Groningen. Zij vertelden dat de boom daar zo maar niet mag staan, en dat deze te groot is en te dicht bij de gevel staat. Daarom haalde ze de boom weg. Maar andere, onbekende ondernemers in een andere winkelstraat hebben de boom overgenomen, en plaatsen deze tijdelijk in hún winkelstraat. Op die manier krijg je een zwerfboom, die in elk geval tijdelijk voorkomt dat op de plek waar hij wordt gestald fietsen komen, maar die anderzijds ook zorgen dat de winkelstraten er groener uit komen te zien.

Volgens mevrouw Van Dijken zijn de fietsen overigens niet het enige probleem in de binnenstad. Ze zegt tegen het Dagblad dat ‘gewone’ ondernemers steeds minder vaak te vinden zijn in de binnenstad, omdat er steeds meer horeca komt, dat mikt op de markt van studenten.

 Ook de aangekondigde verhoging van de parkeertarieven en de toeristenbelasting zijn volgens haar niet goed voorde concurrentiepositie van de binnenstad.

 

(Archieffoto: Oosterstraat - ruimtevoorjou.nl)

Gerelateerd Leefbaarheid
Ondernemer: ‘zwerfboom’ tégen fietsenoverlast en vóor groenere winkelstraten
Ondernemer: ‘zwerfboom’ tégen fietsenoverlast en vóor groenere winkelstraten