• Duurzaamheid

  05 JUNI 2019

  Jansen en Heuning druk bezig met Actieplan duurzaamheid, uit eigen overtuiging

  Jansen en Heuning bulk handling systems, sinds 1977 gevestigd aan de Duinkerkenstraat, heeft al voldaan aan de Informatieplicht energiebesparing per 1 juli. Jansen&Heuning is net als veel andere bedrijven verplicht energiemaatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden en moest daar uiterlijk 1 juli over rapporteren. Directeur Jur Lommerts: “We waren samen met KNN Advies al druk bezig met ons Actieplan duurzaamheid. De wettelijke verplichting om voor 1 juli de rapportage aan te leveren was hiervoor niet de directe aanleiding; mijn filosofie is dat je uit overtuiging bezig bent met duurzaamheid en energiebesparing, vanuit je maatschappelijke verantwoordelijkheid als bedrijf, niet omdat de overheid dat eist.”

 • Duurzaamheid

  05 JUNI 2019

  Hotel Miss Blanche voldeed vroegtijdig aan Informatieplicht energiebesparing

  Al in mei leverde Hotel Miss Blanche, gevestigd aan en rond het Hoge der A in de stad, zijn rapportage in over energiebesparing. Daarmee voldeed het hotel als één van de allereerste ondernemingen aan de nieuwe wettelijke Informatieplicht energiebesparing. Hotelmanager Pim Boxem: “Uit die rapportage bleek dat wij momenteel niet hoefden te investeren in extra maatregelen, misschien maakte dat de rapportage voor ons wat eenvoudiger dan voor andere bedrijven.”

 • Duurzaamheid

  05 JUNI 2019

  Informatieplicht energiebesparing per 1 juli 2019

  Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen al jaren om energie te besparen. Zij moeten alle energiebesparende maatregelen treffen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Dat is de energiebesparingsplicht. Nieuw is dat er in 2019 een informatieplicht bij is gekomen. Verbruikt uw bedrijf of instelling per vestiging (‘inrichting’ onder de Wet milieubeheer) 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas(equivalent) of meer per jaar? Dan geldt de informatieplicht energiebesparing ook voor u.

 • Duurzaamheid

  03 JUNI 2019

  Noorderpoort, Alfa College en Terra MBO gaan duurzame Tiny Houses bouwen in Roemenië

  Docenten en studenten van Noorderpoort, Alfa College en Terra MBO gaan een vervolg geven aan een leerzaam vrijwilligersproject in Roemenië. Het betreft een uniek project, waarbij in voorgaande jaren een huiswerkverblijf werd gebouwd, maar vanaf volgend jaar gaan ze aan de slag met de bouw van duurzame Tiny Houses, met materiaal van Hempflax, dat niet alleen in Pekela, maar ook in Roemenie een vestiging heeft. Het eindproduct zal geleverd gaan worden door het Belgische bedrijf Isohemp.

   

 • Duurzaamheid Leefbaarheid

  27 MEI 2019

  Groningen zoekt 'Koplopers' - bedrijven die sociaal en duurzaam willen ondernemen

  Steeds meer bedrijven schrijven duurzaamheid  en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel, en zien dat ook als onderscheidend en waardevol element in hun bedrijfsvoering. In Groningen is een zogenaamd ‘Koploper-project’ gestart, om deze ondernemers waar mogelijk te helpen en te stimuleren en inspireren. Er worden nu ondernemers gezocht voor dit unieke project   (Lees verder).

 • Duurzaamheid

  24 MEI 2019

  Bij Resaikelfabriek aan het Hoendiep in Groningen wordt alles verantwoord gerecycled

  Aan het Hoendiep in Groningen staat een bijzondere fabriek waar iedereen, en ook bedrijven, oude apparaten naar toe kan brengen, die er vervolgens op verantwoorde wijze worden gerecycled. Onlangs sleepte de Resaikelfabriek een belangrijk certificaat in de wacht.

 • Innovatie Duurzaamheid

  22 MEI 2019

  Restwarmte datacenters Zernike Campus voor 10.000 Groningse woningen

  Nog voor de zomer wordt een definitief besluit genomen over plannen van de organisatie WarmteStad om restwarmte van datacenters op Zernike Campus te gebruiken voor Groningse huizen en kantoren. Maar liefst tienduizend huizen zouden zo van warmte kunenn worden voorzien.

 • Economie Innovatie Duurzaamheid

  20 MEI 2019

  Grootschalig zonnepark Groningen Airport Eelde uniek in de wereld

  De voorbereidende werkzaamheden voor de realisering van een grootschalig zonnepark op het middenterrein van Groningen Airport Eelde zijn gestart. Het is wereldwijd voor het eerst dat op een luchthaven op deze wijze een zonnepark wordt gerealiseerd.

 • Economie Innovatie Duurzaamheid

  20 MEI 2019

  Groningen krijgt in juni opnieuw Fair Fashion Festival

  Modeliefhebbers in Groningen kunnen in juni opnieuw hun hart ophalen. Dan is er Pinkerstermaandag 10 juni voor de tweede keer het Fair Fashion Festival. Dat is een festival met niet alleen aantrekkelijk mode, maar die mode is ook duurzaam, betaalbaar en modieus.

 • Duurzaamheid

  15 MEI 2019

  Acht gemeentelijke gebouwen naar energielabel A

  De gemeente Groningen zet forse stappen in het energiezuiniger maken van het eigen vastgoed. De vorige coalitie gaf de opdracht 24 gebouwen naar energielabel A te brengen. Dit is inmiddels voor acht gebouwen gelukt en meerdere gebouwen maken een labelsprong.

 • Innovatie Duurzaamheid

  09 APRIL 2019

  Groninger Ondernemers Academy: Masterclass over Sociaal Ondernemen ( 17 april)

  De Groninger Ondernemers Academy organiseert woensdag 17 april een gratis masterclass Sociaal Ondernemen. Opgave voor deze masterclass is nog mogelijk. Bijzonder is dat volgens de sprekers sociaal ondernemen niet alleen een mooie doelstelling is, maar dat het ook groeikansen biedt voor je onderneming.