Economie

29 NOVEMBER 2019

Bouw Groninger Forum investering van 101 miljoen euro, bedoeld als impuls voor binnenstad

Het Forum Groningen, dat vandaag officieel geopend wordt, is niet in de eerste plaats bedoeld om Groningen als architectuurstad nog beter te profileren. En is ook niet bedoeld om een nieuw cultureel centrum op te richten. Een van de basis-motieven was economisch en planologisch. Het gedeelte van de binnenstad nabij de oostwand had dringend een impuls nodig, want het was tot dan toe een doodse omgeving geworden bij de Naberpassage.

De bouw van het Groninger Forum had als belangrijkste doel een doods en saai stukje van de binnenstad van Groningen tot leven te wekken. Vroeger stond er een parkeergarage, de Nabergarage, die velen extreem lelijk vonden. Tien jaar geleden hadden alle binnensteden in Nederland het moeilijk. Er moest echt iets gebeuren dat als nieuwe trekpleister kon fungeren om mensen naar de binnenstad te lokken. En dat werd het Groninger Forum, met daarin ook de bibliotheek. Die bibliotheek moet er voor zorgen dat het altijd druk en levendig blijft in de binnenstad van Groningen. Maar behalve een bibliotheek heeft het Forum nog veel meer te bieden aan de naar verwachting 1,3 miljoen bezoekers per jaar.


De bouw van het Forum vergde acht jaar en vooral ook heel veel geduld. Zo lag de bouw van het prestigieuze project, dat in 2012 startte, bijna een jaar stil omdat er aanpassingen in het ontwerp nodig waren om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. De extra kosten, 68 miljoen euro, werden betaald door de NAM. Aan het Forum hangt een totaalprijskaartje van 101 miljoen.

 “Het meest scheve, maar tegelijkertijd ook meest veilige en aardbevingsbestendige gebouw van de stad”, zo omschrijft Forum-directeur Dirk Nijdam het gebouw. Nijdam verwacht dat het Forum daarna zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar trekt, al noemt hij dat een ‘zuinige schatting’.

 

“De bibliotheek en de bioscoop aan de Hereplein trokken gezamenlijk al 1,1 miljoen mensen per jaar.  Het lijkt me evident dat we daar ver overheen gaan.”

De feiten op een rij:
Ontwerp en bouw: NL Architects & BAM
Hoogte: 45 meter
Vloeroppervlakte: 17.000 m2
Kosten van bouw Forum: Ongeveer 90 miljoen euro
Kosten inrichting: 13 miljoen euro
Bouwtijd: 31 oktober 2012 tot 29 november 2019

Gerelateerd Economie
Bouw Groninger Forum investering van 101 miljoen euro, bedoeld als impuls voor binnenstad
Bouw Groninger Forum investering van 101 miljoen euro, bedoeld als impuls voor binnenstad