Economie

04 FEBRUARI 2015

‘Apetrots op de 7 gediplomeerde koks, die hebben de toekomst’

“Koken is iets geweldigs, koken heeft de toekomst en deze opleiding biedt mensen het perspectief op die toekomst”, zegt Paul Rodenberg. Apetrots is hij op de 7 deelnemers die vandaag hun diploma ‘ambachtelijk restaurant-kok’ in ontvangst mochten nemen op ‘zijn’ Culinaire Vakschool Groningen, gevestigd op Het Witte Lam.

De koks die vandaag hun diploma kregen, variëren in leeftijd van 17 tot 61 jaar en hebben een hele diverse achtergrond: sommige kwamen als schoolverlater, anderen om na een lang werkzaam leven een nieuwe weg in te slaan door van hun passie voor koken hun beroep te maken. Het diploma, gecertificeerd via het Alfa-college, biedt hen nieuw perspectief: een groot aantal deelnemers heeft een baan of uitzicht op een baan, omdat de opleiding aan de Culinaire Vakschool heel goed staat aangeschreven bij horeca-ondernemers.

Die goede reputatie heeft de Vakschool te danken aan de specifieke aanpak, onder de bezielende regie van Rodenberg. Hij richtte De Culinaire Vakschool anderhalf jaar geleden op, samen met Elly Pastoor en Martin Postma. Primaire doelgroep zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: schoolverlaters, mensen met een uitkering of oudere werkzoekenden die hun draai niet kunnen vinden in het reguliere beroepsonderwijs. Met een intensieve en praktijkgerichte opleiding kunnen ze hier het erkende koksdiploma halen.

Het succes van de opleiding schuilt volgens Rodenberg vooral in de zorg en aandacht die centraal staan. “Koken is liefde: liefde voor de producten, liefde voor het werk, liefde voor je gasten, maar ook liefde voor onze deelnemers. De mensen die hier komen, worden ‘gezien’, ze zijn hier echt iemand. Ze krijgen les van toppers uit Groningen, mensen uit de ambachtelijke praktijk die barsten van enthousiasme. En we bieden ze resultaat op korte termijn. Onze deelnemers, zeker de jonge mensen, kunnen niet jaren vooruit kijken, die willen op korte termijn succes zien en geïnspireerd worden. Zo werken we hier: in 10 weken werken we intensief toe naar het eindexamenmenu, we werken met prachtige biologische producten en we werken op een professionele manier. Zo leren de mensen ook om onder tijdsdruk te werken, opdrachten aan te nemen zonder discussie en dat allemaal met direct zichtbaar resultaat.”

Volgens Rodenberg is zijn aanpak een gat in de markt voor mensen die zich niet senang voelen in het reguliere beroepsonderwijs. “En dat wordt ook erkend door minister Bussemaker, die juist dit soort kleinschalige praktijkgerichte initiatieven wil stimuleren.” Die erkenning werd nog eens onderschreven door oud-wethouder Elly Pastoor, die bij de diploma-uitreiking vertelde dat het ministerie van Onderwijs De Culinaire Vakschool Groningen onderdeel wil maken van een proefveld waar praktijkopleidingen, die zelf geen onderwijscertificering hebben, samenwerken met gecertificeerde opleidingen zoals in dit geval het Alfa-college.

Met hun diploma kunnen de deelnemers direct aan de slag als werknemer, maar er zijn voor werkgevers ook andere mogelijkheden. Een deel van de leerlingen volgt de opleiding vanuit een uitkeringssituatie. Dit kan voor werkgevers interessant zijn. Zo kunnen zij mogelijk eerst 2 maanden warmdraaien bij de onderneming in de vorm van een proefplaatsing. Zij werken dan eerst met behoud van uitkering. En onder bepaalde voorwaarden stelt het Actieplan Jeugdwerkloosheid ‘Werk in Zicht’ een voucher beschikbaar van 2.500 euro. Deze voucher kan men naar eigen inzicht inzetten ten behoeve van de medewerker, bijvoorbeeld voor scholing en vervoer. Werkgevers die een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder aannemen kunnen in aanmerking komen voor een premiekorting van de Belastingdienst.

(foto Boyd Joenje Photography)

 

Gerelateerd Economie VBNO
‘Apetrots op de 7 gediplomeerde koks, die hebben de toekomst’
‘Apetrots op de 7 gediplomeerde koks, die hebben de toekomst’