Duurzaamheid

11 JULI 2019

Band op Spanning gratis op P+R: rij veiliger, schoner en goedkoper met de juiste bandenspanning

P+R Haren is zaterdag 13 juli als eerste aan de beurt voor de actie Band op Spanning. Met deze actie kun je gratis je autobanden op de juiste spanning laten brengen bij het parkeren op de P+R. De medewerkers van Band op Spanning staan van 08.00 tot 15.00 uur op het P+R-terrein. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, stoot je minder CO2 uit en bespaar je kosten.

De actie vindt plaats op de volgende momenten en locaties:

Zaterdag 13 juli: P+R Haren en P+R Hoogkerk

Donderdag 18 juli: P+R Haren

Donderdag 25 juli: P+R Hoogkerk

Donderdag 1 augustus: P+R Meerstad

Donderdag 8 augustus: P+R Kardinge

Donderdag 15 augustus: P+R Haren

Donderdag 22 augustus: P+R Hoogkerk

Je hoeft niet zelf aanwezig te zijn
Medewerkers van de organisatie 'Band op Spanning' vragen je bij aankomst op het P+R-terrein of ze gratis jouw bandenspanning mogen controleren. Je ontvangt dan een aanmeldkaart die je achter de ruitenwisser kunt plaatsen. Met behulp van professionele mobiele apparatuur wordt vervolgens de bandenspanning gecontroleerd. Zo nodig worden de banden opgepompt tot de door de fabrikant geadviseerde spanning. Als bewijs tref je een nieuw kaartje onder je ruitenwisser aan met zowel de oude als de nieuwe bandenspanning. Als je liever geen gebruik wilt maken van deze kosteloze bandenservice, dan kun je dit uiteraard kenbaar maken bij de medewerkers van Band op Spanning. Zij zullen nooit ongevraagd aan jouw auto komen.

Veiliger rijden, minder CO2-uitstoot en besparing van kosten
Rijden met een te lage bandenspanning maakt autorijden duurder. Net als op een fiets kost het dan namelijk meer energie om vooruit te komen. De auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid extra CO2 en fijnstof dat wordt uitgestoten als gevolg van het hogere brandstofverbruik. Kortom, redenen genoeg om te zorgen voor goed opgepompte banden onder je auto. Toch rijden in Nederland 3,5 miljoen auto’s met een te lage bandenspanning. Dat is ongeveer de helft van het hele Nederlandse wagenpark! Die auto’s zorgen samen voor een verspilling van ca. 150 tot 400 miljoen liter brandstof, en zij stoten ca. 0,3 tot 1 miljoen ton extra CO2 uit. Kijk voor meer informatie hierover ook op www.bandopspanning.nl.

Werkzaamheden Zomer 2019
Met deze actie willen de initiatiefnemers de voordelen en het gemak van P+R onder de aandacht brengen, nu in de zomervakantie druk aan de wegen in en om Groningen wordt gewerkt. Gratis parkeren op P+R aan de rand van de stad en verder met de bus is een goed alternatief om de verkeersdruk op de wegen te verminderen.

Vanaf vrijdagavond 12 juli is de zuidelijke ringweg richting Hoogezand tussen het Julianaplein en het Europaplein zes weken afgesloten. In de zomervakantie wordt ook de N361 tussen Groningen en Winsum vanaf de Boterdiepbrug in Groningen tot de Munnikeweg voorbij Adorp afgesloten in beide richtingen. Fietsers kunnen wel langs de werkzaamheden fietsen. Van 31 juli tot en met 7 augustus rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Assen en Groningen-Veendam/Winschoten/Weener. Nog meer werkzaamheden aan weg of spoor zijn te vinden op www.groningenbereikbaar.nl/werkzaamheden.

 

Bron: Groningen Bereikbaar

Gerelateerd Duurzaamheid
Band op Spanning gratis op P+R: rij veiliger, schoner en goedkoper met de juiste bandenspanning
Band op Spanning gratis op P+R: rij veiliger, schoner en goedkoper met de juiste bandenspanning