Leefbaarheid

31 OKTOBER 2018

Grote controle BBOG-team op beveiliging en afsluiting Groninger bedrijfspanden

Mensen van bedrijvenverenigingen, politie en beveiligingsbedrijf CRUON (BBOG*) verzamelden zich onlangs voor een gezamenlijke actie.  Daarbij werd gecontroleerd of Groningse bedrijven wel actief genoeg zijn bij het afsluiten en beveiligen van hun panden.

Doel was te checken of, en in hoeverre bedrijven na sluitingstijd hun panden afdoende afsluiten. Immers, de gelegenheid maakt de dief. Een niet goed afgesloten pand maakt een veel grotere kans op ongewenst bezoek.

In 4 gemengde groepen maakt men een ronde door Het Witte Lam, Oosterhoogebrug en Winschoterdiep e.o. Hoendiep wordt met hele team ‘uitgekamd’.  Afspraak was dat waar nog gewerkt wordt en voorbijgangers aangetroffen, het gesprek wordt aangegaan. Immers felle zaklampen en reflecterende hesjes en jassen vallen op en vragen om uitleg. Zonder uitzondering reageert men positief. Zoals deze meneer die bij Muelink & Grol nog volop aan het werk is voor de fabricage van onderdelen van cv-installaties.

Ruim 150 bedrijven krijgen ‘bezoek’. Bij ruim 140 zijn ramen, deuren en hekken gesloten. Prima dus, en dat laten de deelnemers weten met een kaartje waarop staat aangegeven dat ze ‘ongemerkt’ langs zijn geweest. Elf bedrijven krijgen een wit/blauw-voetje. Opvallend was dat er bij verschillende bedrijven naar alle waarschijnlijkheid nog volop gewerkt werd maar dat er geen mens is te was. Lichten brandden en de radio schalde luid, ondertussen was het een koud kunstje om bijvoorbeeld de vorkheftruck mee te nemen. Anderen hebben kennelijk vergeten het hek of de deur dicht of op slot te doen en in een enkel geval de sleutel in het slot laten zitten. Voor het oog van de wereld sluiten we af.

In de afsluitende debriefing concludeerden de deelnemers dat de actie uiterst zinvol was geweest. Met een ‘lopende’ surveillance zie je het meest en ‘massaal’ in één gebied aanwezig levert het beste resultaat. Samen optrekken is goed voor de onderlinge verhoudingen. Voor herhaling vatbaar dus.

(Foto's en tekst: Bert Oost)

 

Gerelateerd Leefbaarheid Bedrijvenvereniging WEST
Grote controle BBOG-team op beveiliging en afsluiting Groninger bedrijfspanden
Grote controle BBOG-team op beveiliging en afsluiting Groninger bedrijfspanden