08 DECEMBER 2014

Bedrijvenpark Zuidoost verduurzaamt: 8 laadstations voor elektrische auto’s op parkeerterrein MAKRO

Vrijdag 12 december om 10.00 uur worden 8 elektrische laadstations op het parkeerterrein van de MAKRO in Groningen officieel in gebruik genomen. De handeling wordt verricht door Henk Bos, voorzitter van Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO), wethouder Joost van Keulen en FC Groningen-directeur Hans Nijland. Samen met MAKRO-vestigingsdirecteur Wim Miedema willen zij door de feestelijke handeling de groene ambities van Bedrijvenpark Zuidoost nog eens extra onderstrepen. De realisatie van de 8 laadstations is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van VBZO via gelden uit het Fonds Ondernemend Groningen, de gemeente en de MAKRO.

De plaatsing van de laadstations vloeit voort uit de ambitie van VBZO om Bedrijvenpark Zuidoost verder te verduurzamen. Uit onderzoek eerder dit jaar blijkt dat Zuidoost op het gebied van duurzaamheid goed scoort en beter presteert dan vergelijkbare bedrijventerreinen elders in Nederland. Vooral op het gebied van groene energie, niet in de laatste plaats dankzij het grote aantal zonnepanelen op het dak van het FC-Groningenstadion. De Euroborg is het eerste voetbalstadion van Nederland met een eigen zonnecentrale. Inmiddels liggen er honderden zonnepanelen op voetbalstadion, gekocht door particulieren en bedrijven.

Ook de MAKRO voert een actief duurzaamheidsbeleid, onder meer op het gebied Fairtrade-producten, beperking van afval en grondstoffen, energieverbruik en vervoer: zo rijdt Miedema al jaren in elektrische auto als hij klanten in de stad bezoekt. “Twee jaar geleden hebben we hier op het terrein van de MAKRO 1 laadstation geplaatst. Daarmee kan ik overal in de stad met onze elektrische auto komen. Maar dat ene laadstation was niet voldoende om aan de vraag van klanten te voldoen. Dankzij de gezamenlijke bijdragen van VBZO en de gemeente kunnen we nu echt voldoende capaciteit bieden”, aldus Miedema.

VBZO wil de duurzaamheidsscore van Zuidoost verbeteren, onder meer door ook duurzaam vervoer verder te stimuleren. Met de 8 nieuwe laadstations wordt een forse impuls gegeven aan de infrastructuur in Groningen om elektrisch rijden nog aantrekkelijk te maken. Daarom wordt de ingebruikname van de laadstations de hele dag, tot 17.00 uur, omlijst door demonstraties van elektrische en hybride auto’s door diverse dealers die gevestigd zijn op Eemspoort en Driebond, onderdelen van Bedrijvenpark Zuidoost.

Daarnaast zijn er de hele dag in de MAKRO kookdemonstraties met proeverijen van Fairtrade-wijnen en presenteert een groot aantal ondernemers van Eemspoort en Driebond hun producten. Miedema: “Ondernemers zijn natuurlijk onze klanten, maar we willen ook een platform bieden aan collega’s hier op Bedrijvenpark Zuidoost om zich te profileren. We willen graag aan bezoekers, lees: andere ondernemers, laten zien wat bedrijven op Eemspoort en Driebond te bieden hebben. Op die manier willen wij als MAKRO ook werken aan duurzame relaties met onze collega’s hier in de omgeving. Dat is uiteindelijk ook waar VBZO voor staat.” Miedema nodigt alle ondernemers uit om de officiële opening van de laadstations bij te wonen op vrijdag 12 december.

Gerelateerd
Bedrijvenpark Zuidoost verduurzaamt: 8 laadstations voor elektrische auto’s op parkeerterrein MAKRO
Bedrijvenpark Zuidoost verduurzaamt: 8 laadstations voor elektrische auto’s op parkeerterrein MAKRO