Campus Groningen

12 DECEMBER 2018

Campus Carol met Zonneauto, het Pezy Product Creation Center en startup EV Biotech in Innolab Agrifood

De traditionele kerstborrel van Campus Groningen stond gisteren in het teken van de geesten van the past, the present maar toch vooral die van yet to come. In het gloednieuwe datacenter van Bytesnet gaven de inspirerende pitches over de zonne-auto van het Top Dutch Solar Racing Team, het Product Creation Center van Pezy en de startup EV Biotech een paar voorbeelden van alle bedrijvigheid op de Campus Groningen.

Edward van der Meer, managing director van Campus Groningen, memoreerde een aantal mijlpalen van de Campus in 2018, waaronder uiteraard het feit dat Campus Groningen de snelstgroeiende campus van Nederland is en in de landelijke top 5 staat. Heel trots is Edward van der Meer op het feit dat een grote multinational als Avebe zich heeft gevestigd op de Campus en daar ook faciliteiten biedt aan startups in het Innolab Agrifood. Een grote mijlpaal van 2018 is ook de opening van ZAP op de Zernike Campus, met als eerste bewoner BioBTX, een zeer innovatieve onderneming die met behulp van de pilot plant in ZAP de wereldwijde chemische industrie gaat vergroenen.

De Toekomst op de Campus
De toekomst wordt mede vormgegeven op de Campus Groningen. De Pezy Group gaat hiervoor het Product Creation Center realiseren op de Campus, vertelde CEO Henco Pezy, om ideeën van tekentafel naar uitvoering en de markt te brengen. De eerste zonne-auto van Noord-Nederland staat in de startblokken: het Solar Racing Team van 25 studenten begint in januari met de bouw van deze auto die in oktober 2019 de strijd aanbindt in de Bridgestone Solar Race van 3.000 km. En in 2019 vestigt EV Biotech zich in het Innolab Agrifood van Avebe. EV Biotech legt zich toe op het zo genetisch aanpassen van bacteriën dat ze bruikbare producten kunnen maken met een minimale ‘footprint’. Vanille bijvoorbeeld, dat nu nog voor 99 procent gemaakt wordt op basis van fossiele grondstoffen, geeft CEO Linda Dijkshoorn als voorbeeld. De missie is in grote lijnen om onze leefstijl te behouden, maar de impact daarvan op milieu en omgeving te minimaliseren.

d’Root van Bytesnet
Ook de gastheer van de Campus kerstborrel bouwt aan de groene toekomst. CEO Peter de Jong van Bytesnet verwijst naar het data-lab, het deel van dit bijzondere gebouw waar gewerkt wordt aan groene oplossingen door bedrijfsleven en kennisinstellingen voor het groenste data-center van Nederland, wat mede gesymboliseerd wordt door de opvallende groene gevelbekleding van het pand. 

Gerelateerd Campus Groningen
Campus Carol met Zonneauto, het Pezy Product Creation Center en startup EV Biotech in Innolab Agrifood
Campus Carol met Zonneauto, het Pezy Product Creation Center en startup EV Biotech in Innolab Agrifood