15 JANUARI 2020

Collectieve beveiliging bedrijventerreinen: ook digitale veiligheid wordt gecheckt

Een van de surveillanceauto’s, waarmee CRUON de collectieve beveiliging van de Groningse bedrijventerreinen uitvoert, wordt uitgerust met een apparaatje dat checkt in hoeverre de draadloze netwerken van bedrijven goed beveiligd en afgeschermd zijn.

Volgens BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen), dat eerder het initiatief nam tot collectieve beveiliging, zijn niet alleen open ramen en deuren, maar ook ‘open’ netwerken een uitnodiging voor ongewenste indringers.

Vorig jaar is tijdens gezamenlijke schouwen met politie, beveiligingsbedrijf, brandweer en bedrijvenverenigingen gekeken naar de digitale veiligheid van bedrijven. “Dit door aan de buitenkant de draadloze netwerken te detecteren en aan een globale veiligheidstoets te onderwerpen. Een beetje deskundige kan met simpele apparatuur al gauw zien of een netwerk veiligheidsrisico’s kent of niet”, zo meldt de BBOG. 

Naar aanleiding van die schouwen is besloten om in ieder geval één van de surveillanceauto’s met dat ‘simpele’ apparaatje uit te rusten. De surveillant controleert nu dus niet alleen op open hekken, maar ook op WiFi-netwerken. Er wordt alleen gekeken of een netwerk een veiligheidsrisico oplevert. Als dat het geval is, informeert CRUON de eigenaar of beheerder van het pand. Het is aan hem of haar om verdere actie te nemen.

Volgens Henk Bol van BOL ICT doen bedrijven er verstandig aan hun netwerk door een deskundige te laten checken.

Daarnaast heeft Bol nog enkele tips die het inbrekers moeilijker moeten maken in te breken op een netwerk:
 

  1. Scheid de gasten-WiFi nadrukkelijk van je eigen interne zakelijke netwerk.
  2. Voorkom lekken in de software door altijd updates uit te voeren.
  3. Gebruik moeilijk te kraken WiFi-wachtwoorden.
  4. Laat medewerkers met hun persoonlijke account inloggen op het WiFi netwerk.  
  5. Hang ze niet op een voor ieder zichtbare plek op kantoor.
  6. Laat bij vergaderingen over diep geheime zaken je mobiele telefoon buiten de vergaderzaal en trek de stekker uit de eventueel aanwezige smart-televisie.
  7. Zorg dat je bij het inloggen op een open WiFi-netwerk in een publieke ruimte uitdrukkelijk de optie voor het delen van bestanden uitschakelt.
  8. Kijk bij het surfen of de site ook een slotje in de URL-balk heeft staan: dat is een redelijke indicatie voor veilig (slotje) of niet veilig (geen slotje).

 

 

 

 

 

Meer informatie is hier te vinden.

Gerelateerd
Collectieve beveiliging bedrijventerreinen: ook digitale veiligheid wordt gecheckt
Collectieve beveiliging bedrijventerreinen: ook digitale veiligheid wordt gecheckt