03 FEBRUARI 2015

Commentaar: V&D voor hele Groningse binnenstad van cruciaal belang

Het lijkt bijna onvoorstelbaar, maar de toekomst van V & D aan de Grote Markt in Groningen, is plotseling zeer onzeker geworden.

Dinsdag werd er elders in Nederland een rechtszaak gevoerd van de eigenaar van onroerend goed tegen V & D. Het concern is in zwaar weer terecht gekomen en stelt dat er om te kunnen overleven niet alleen op de salarissen moet worden bezuinigd, maar ook op de huurpenningen. En daarom wil V& D  vier maanden geen huur betalen.

Tot de vier filialen van V&D die het zeer moeilijk hebben behoort Groningen niet. Daar draait het bedrijf, waar vierhonderd mensen hun brood verdienen, nog steeds relatief goed. Veel consumenten uit Stad en Ommeland gaan trouw naar V&D. Ofwel voor de vele merken, ofwel om iets lekkers te eten bij La Place. Of voor beide.

Directeur Eric Bos van V&D in Groningen heeft er goede hoop op dat er uiteindelijk een oplossing komt. Maar hij liet tegenover het NOS-journaal weten het wel zeer terecht te vinden dat het concern streeft naar een verlaging van de huren: de tijden zijn veranderd, maar de huren niet. Dat geldt overigens ook voor veel andere winkelstraten in Groningen,waar vaak enorme huren worden gevraagd.

Wethouder Joost van Keulen van economische zaken van Groningen liet weten een mail te hebben gestuurd naar de huurbaas van  V&D om te melden dat het omvallen van V&D zeer schadelijk zou zijn voor de Groningse binnenstad, en ook voor de eigenaar van het pand, dat vast en zeker niet zo snel een nieuwe huurder kan vinden.

Het is zeer terecht dat het Groninsge gemeentebestuur probeert haar invloed te gebruiken, al kan de gemeente niet zo veel: we leven in een vrije markteconomie, en het is uiteraard aan huurder en verhuurder onderling om er samen uit te komen. En als dat niet lukt, is het aan de rechter.

Het is nu maar te hopen dat de rechter een Salomons-oordeel kan vellen.

Want wanneer V&D zou verdwijnen uit Groningen, nadat eerder al de Bijenkorf aan gaf te zullen vertrekken, zou dat niet alleen een enorme klap zijn voor de vierhonderd medewerkers, maar ook een dreun voor de Groningse binnenstad als geheel.

Gerelateerd GCC
Commentaar: V&D voor hele Groningse binnenstad van cruciaal belang
Commentaar: V&D voor hele Groningse binnenstad van cruciaal belang