23 DECEMBER 2014

Detailhandel Groningen blij met grote drukte, "maar echt nog te vroeg om te juichen"

Het was dinsdagmiddag ongekend druk in de Groninger binnenstad. Families, studenten, toeristen: iedereen wandelde energiek door de stad. De sfeer was ontspannen, mede dankzij het warme weer. De consumenten werden behalve door aanbiedingen ook in de verleiding gebracht door geuren van heerlijke hapjes op de warenmarkt. Op de ijsbaan stond een laagje water, maar dat mocht de pret niet drukken: tientallen kinderen maakten er gebruik van.

Het leek wel alsof de crisis voorbij was, of zelfs dat er nooit crisis was geweest in Groningen. Maar dat laatste is schijn, want de detailhandel heeft vele moeizame jaren achter de rug. Veel winkels die er acht jaar geleden nog waren zijn verdwenen.

‘Gelukkig was het dinsdagmiddag exorbitant druk. Bij ons in de winkel, in V&D, kon je over de koppen lopen. Zo druk was het ! Maar: dat is wel vrij normaal, zo twee dagen voor kerst’, vertelt Eric Bos, waarnemend voorzitter van de Groningen City Club.

Een van de redenen waarom het dinsdag zo druk was vormde het feit dat het vorige week zaterdag en zondag erg slecht weer was, met regen en hagelbuien Veel mensen stelden hun toen Kerstinkopen uit tot deze week,

Vermoedelijk zal het ook woensdag nog zeer druk worden in de binnenstad. ‘Veel mensen gaan ’s morgens levensmiddelen kopen, en ’s middags is er dan nog tijd voor grotere Kerstinkopen en cadeaus. En direct na de Kerst verwachten we opnieuw grote drukte, want dan begint bij veel zaken de uitverkoop, al is het bij een aantal winkels nu al sales’, zegt Eric Bos.

Vreugde-vuurwerk?

Maar het is volgens Eric Bos nog veel te vroeg om te zeggen dat “de crisis voorbij is” en dat de consument er weer vertrouwen in heeft.

‘We kunnen pas op 31 december de balans opmaken, en dan weet je of deze drukte extra veel heeft opgebracht. Maar veel winkels hebben het nog steeds moeilijk, ook door de concurrentie vanuit internet. Het blijft voorlopig dus echt alle hands aan dek”, zo vat Eric Bos de stand van zaken voor de detailhandel in de binnenstad van Groningen samen.

 

 

 

Gerelateerd
Detailhandel Groningen blij met grote drukte, "maar echt nog te vroeg om te juichen"
Detailhandel Groningen blij met grote drukte, "maar echt nog te vroeg om te juichen"