Campus Groningen

15 JUNI 2019

Duits Candidum neemt intrek in Innolab Agrifood op Campus Groningen

Het Duitse bedrijf Candidum heeft zijn intrek genomen in het Innolab Agrifood, gevestigd in het Avebe Innovatiecentrum op Campus Groningen. Deze internationale speler op het gebied van enzymontwikkeling is een spin-off van de universiteit van Stuttgart. Hun keuze voor Innolab Agrifood werd onder andere gemotiveerd door de state of the art laboratoriumfaciliteiten.

Philip Schellenberger, hoofd laboratorium van Candidum: “We konden geen labruimte vinden in Duitsland die goed was ingericht. Toen we onze zoektocht uitbreidden naar heel Europa, stuitten we al snel op Innolab Agrifood. We kregen een uitstekend aanbod en het laboratorium sloot perfect aan bij onze wensen, namelijk een klein, ingericht lab in combinatie met kantoorruimtes. Dit was de beste oplossing zodra we een voet over de grenzen van Duitsland zetten.”
orina Prent, manager van Innolab Agrifood beaamt de lacune op de Duitse markt: “Dit type lab, gericht op start- en scale ups en ontzettend goed geoutilleerd, is in Duitsland eigenlijk niet te vinden. Mooi dat het Duitse Candidum nu deze stap naar Campus Groningen zet.”

De juiste variant
Candidum heeft zich gespecialiseerd in het vinden en designen van de beste variant van een enzym. Dit doen zij met innovatief, digitaal ontwerp van enzymen, die hen in staat stelt om varianten te optimaliseren zodat de enzymen precies de gewenste kwaliteiten voor hun klanten hebben. Schellenberger legt uit: “We moeten deze varianten screenen in een analytische laboratoriumomgeving. Deze productie voor R&D doeleinden en de screening doen we hier in Innolab Agrifood. Onze klanten komen uit de hele wereld, voornamelijk uit Europa en Azië. Het zijn bedrijven in bijvoorbeeld de chemische industrie, de farmaceutische industrie of diervoeding, die ons vragen om enzymen te ontwikkelen die bij hun wensen passen. Of ze komen met een enzym naar ons, dat wij vervolgens bewerken zodat de enzym een betere potentie heeft voor de doeleinden.”

Snelle klik
Er bleek een zeer snelle klik te zijn met de Groningse faciliteiten, want tussen het eerste contact tussen Candidum en Innolab Agrifood en de daadwerkelijke inhuizing van het Duitse bedrijf in Innolab Agrifood zat slechts een maand. Voor Candidum was het namelijk geen moeilijke beslissing om te kiezen voor Innolab Agrifood. Naast de uitstekende, nagelnieuwe laboratoriumfaciliteiten speelden de samenwerkings-mogelijkheden in het Innolab met de twee andere huurders, CarbExplore en EV Biotech, en breder op Campus Groningen mogelijke collaboraties met kennisinstellingen en bedrijven een rol voor Candidum. Schellenberger vertelt over de relatie met de beide andere start-ups: “We werken alle drie in een vergelijkbaar specialisme. Vanuit Candidum hebben we nu al gesproken met EV Biotech en CarbExplore over hoe we elkaar kunnen versterken. Ook over mogelijke samenwerkingsprojecten waarin de skills van onze drie bedrijven samenkomen. Het zijn veelbelovende gesprekken!” Corina Prent: “Ik zie ook een goede match tussen Candidum en de andere twee huurders in Innolab Agrifood. Ze ontwikkelen verschillende producten met verschillende toepassingen, maar het draait om dezelfde technologie.”

Behoefte aan ruimte voor innovatie
Campus Groningen heeft vanaf 2014 gewerkt aan ruimte voor innovatie. Een open klimaat, maar ook heel letterlijk fysieke ruimte waar start-ups een plek kunnen huren en hun bedrijf kunnen uitbouwen. Laboratoriumfaciliteiten zijn juist voor startende organisaties een dure investering. Ook is er vaak sterke behoefte aan een nuttig netwerk en laagdrempelige hulp bij bedrijfsvoering.
Zo ontstond het eerste Innolab Chemistry in 2014, mede op initiatief van Nobelprijswinnaar Chemie 2016, prof dr. Ben Feringa. In 2018 kwam daar Innolab Agrifood bij, gevestigd in het Innovatiecentrum van Avebe op Zernike Campus Groningen. Edward van der Meer, directeur Campus Groningen: “Dat internationale bedrijven hun weg nu ook weten te vinden naar onze Innolabs, is een prachtige bevestiging van de kracht van het ecosysteem hier op Campus Groningen. Hier op Campus Groningen kun je het slimme begin maken, door de aanwezige infrastructuur en de sterke netwerken tussen onderzoekers, ondernemers en hoogwaardig onderwijs.” Schellenberger is zeer lovend over de Innolab formule van Campus Groningen: “Al na tweeëneenhalve week hier in Groningen kan ik zeggen dat de omgeving in het Innolab echt uitstekend geschikt is voor een groeiend bedrijf dat laboratoriumruimte nodig heeft. Het Innolab maakt voor ons een snel en soepel begin mogelijk, het is echt een kick-start voor ons.”

Over Innolab Agrifood
Innolab Agrifood stimuleert en faciliteert ondernemerschap. Het biedt labfaciliteiten en business support, onder andere op het gebied van business development, strategie, intellectueel eigendom en patentering. Dit Innolab biedt mogelijkheden voor studenten en innovators om eigen initiatieven verder te ontwikkelen. De bedrijven in Innolab Agrifood werken onder andere aan functionele voedselingrediënten, nutraceutische producten, healthy ageing en biobased economy. Het Innolab Agrifood is gevestigd in het Innovatiecentrum van Avebe op Zernike Campus Groningen.

Bron: Campus Groningen

Gerelateerd Campus Groningen
Duits Candidum neemt intrek in Innolab Agrifood op Campus Groningen
Duits Candidum neemt intrek in Innolab Agrifood op Campus Groningen