Duurzaamheid

30 JANUARI 2015

Energy Academy Europe gaat startende energie-ondernemers gratis begeleiden - inschrijven kan nu

De Energy Academy Europe (EAE) gaat veelbelovende startups begeleiden die diensten of producten willen ontwikkelen die bijdragen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. Tot 8 maart kunnen ondernemers, studenten en promovendi zich inschrijven voor het Startup Fasttrack programma, een begeleidingstraject waar maximaal vijftien beginnende bedrijven aan kunnen deelnemen.

EAE werkt voor het Startup Fasttrack programma samen met noordelijke onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maar ook met energiebedrijf GDF Suez. Het bedrijf doet volgens woordvoerder Stefan Wesselink mee omdat het "leidend wil zijn in de energietransitie in Europa".

 

"Wij ondersteunen innovatie en volgen wat er allemaal gebeurt. Dit is een goede manier om vooraan te staan", zegt Wesselink. Behalve wat financiering brengt GDF Suez voor het programma vooral expertise en kennis in. EAE-woordvoerder Annemarie Hofman benadrukt dat deelnemers aan het programma niets verschuldigd zijn aan de Energy Academy, GDF Suez of een van de andere partners. "Deelname is kosteloos en het idee of product blijft bij de deelnemer", zegt Hofman. "De EAE heeft een budget hiervoor, wat voor een groot deel subsidiegeld is."

 

De deelnemende bedrijven worden wegwijs gemaakt in de energiemarkt en kunnen geholpen worden met zaken als het schrijven van een ondernemingsplan, productontwikkeling, financiën en marketing. "Deelname kan al door een student met alleen nog een idee, maar ook door een bedrijf dat al vier jaar bestaat en een nieuwe impuls nodig heeft", zegt Hofman. "We gaan daarom per startup de behoefte inventariseren en een op maat gemaakt traject opstellen." Het enige harde criterium is dat een bedrijf niet langer dan vijf jaar mag bestaan.

 

Behalve cursussen en coaching krijgen bedrijven binnen het programma ook de mogelijkheid om laboratoriumruimte en testfaciliteiten te gebruiken van het Energy Transition Centre (Entrance), het onderzoeksgebouw van de EAE. Het programma is volgens de Energy Academy echter niet alleen bedoeld voor technische energie-innovaties, maar nadrukkelijk ook voor innovatieve ideeën op het gebied van ICT of dienstverlening, zolang er een raakvlak is met energie en duurzaamheid.

 

De bedoeling is om na vier maanden verder te gaan met nog maar vijf startups. Deze selectie krijgt nog meer hulp bij het op de markt brengen van het idee of product. Ook financiering tot EUR 10.000 is onderdeel van dit vervolgtraject. In september wil de Energy Academy dan met opnieuw vijftien startups een tweede ronde beginnen, en bij succes blijft het programma elk halfjaar opnieuw van start gaan. Meer informatie: www.energyacademy.org

 

Gerelateerd Duurzaamheid
 Energy Academy Europe gaat startende energie-ondernemers gratis begeleiden - inschrijven kan nu
 Energy Academy Europe gaat startende energie-ondernemers gratis begeleiden - inschrijven kan nu