Economie

08 AUGUSTUS 2019

Eric Bos: “Het gaat goed met binnenstad. Maar blijf scherp, innovatie blijft cruciaal”

“Het gaat nog steeds heel goed met de binnenstad van Groningen. In vergelijking tot andere steden is er weinig leegstand van winkelpanden; de terrassen zitten vaak bomvol, er komen steeds nieuwe winkels bij. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bedreigingen zijn: die zijn er zeker. Het antwoord daarop is dan: blijf bij de les! Zorg dat je relevant blijft, en vooral: blijf zichtbaar”. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Hij zegt dit in antwoord op de vraag of hij zich geen zorgen maakt over de binnenstad, naar aanleiding van recente berichten over sluitingen van enkele bekende horecazaken en kledingzaken in Groningen.

Onlangs maakten we via de Groninger Ondernemers Courant melding van recente sluitingen van enkele zeer gerenommeerde horecazaken.  En Facebookpagina OogstGroningen meldde dat enkele modezaken sluiten. 

Reden dus om Eric Bos te vragen of we ons zorgen moeten gaan maken over deze ontwikkelingen.

 “Nee, ik maak me geen zorgen. Niet wat betreft de modewinkels, niet wat betreft de horeca en ook niet over andere zaken’, aldus Eric Bos.

Volgens de voorzitter van de Groningen City Club is het niet zo dat er niks aan de hand is. Dát er winkels komen, en winkels gaan, dat is van alle tijden.

Het is inderdaad zo dat er (soms bekende) bedrijven verdwijnen, maar iets anders komt er voor terug. Wel staan er soms winkels tijdelijk leeg, maar er komen vroeg of laat dan andere concepten voor terug. Als H&M bijvoorbeeld sluit, dan komen ze wat later weer terug met een andere concept. Ook verwacht ik nieuwe ontwikkelingen in het oude pand van Zara in de Herestraat. Het bedrijf ‘Laif en Nuver’ heeft ook interessante plannen, en er komen ook interessante concepten in de Rode Weeshuisstraat. Ook lijken er nu veelbelovende ontwikkelingen voor het oude pand van V&D aan de Grote Markt. De stad is dus voortdurend in ontwikkeling’, aldus Eric Bos. 'Daarbij wordt de binnenstad wel anders ingevuld dan vroeger. Kwalitatief beter, en meer aangepast aan de behoeften in de markt’.

Transitie

Maar toch is er wel degelijk ook sprake van ‘transitie’: ingrijpende, blijvende veranderingen in de retail, ten gevolge van de opkomst van online-winkels en e-commerce.

Er vinden daardoor allerlei veranderingen plaats. Wil je dat overleven, dan moet je daar in mee gaan. En dat betekent bijvoorbeeld dat er minder behoefte is aan grote winkels, zoals we die vroeger kenden: winkels worden kleiner. Soms krijgen ze ook een andere functie: ondernemers tonen er producten die mensen dan online kunnen bestellen. En er komen meer kleine zaken met duidelijk onderscheidende formules en producten’.

Door deze ontwikkelingen neemt het aantal vierkante meters voor de retail in de Groningse binnenstad gestaag af. ‘Maar als je kijkt naar gemeenten om ons heen, of elders in het Noorden, dan is daar aanzienlijk meer leegstand. Verhoudingsgewijs doet Groningen het nog heel goed’.

Te veel horeca?

Duidelijk is dat er ook veel meer horeca is bij gekomen in de binnenstad. Volgens sommigen zelfs veel te veel. ‘Maar daar staat wel tegenover dat de consument veel meer geld uitgeeft aan “food”. Jongeren vinden het heel normaal om te lunchen in een restaurant. In mijn tijd namen we brood mee’.

Blijf innoveren

De retail die is overgebleven zal voortdurend scherp moeten blijven. Dat een zaak al heel lang bestaat is geen enkele garantie voor de toekomst. ‘Retail moet relevant blijven. Je moet met alle mogelijke middelen, waaronder vooral ook sociale media, laten zien wat je in huis hebt. En laat ook zien wat je op voorraad hebt, bijvoorbeeld via de website ‘shopping Groningen’.

Overigens is Groningen City Club zelf ook partner in het landelijke 'Platform De Nieuwe Winkelstraat'  dat experimenten doet in vijf steden in Nederland om innovatie in de retail, en in de distributie, te bevorderen, onder meer in samenwerking met Zupr en Dropper. ‘We gaan een lab op zetten om de authenticiteit en zichtbaarheid van de retail te bevorderen en dat te koppelen aan duurzame, snelle stadsdistributie’. 

Maar daarover binnenkort meer.

 

 

 

Gerelateerd Economie GCC
Eric Bos: “Het gaat goed met binnenstad. Maar blijf scherp, innovatie blijft cruciaal”
Eric Bos: “Het gaat goed met binnenstad. Maar blijf scherp, innovatie blijft cruciaal”