Economie Interviews

29 JANUARI 2015

Experty aan de Ulgersmaweg: 225 webwinkels in 4 landen en een van de grootste groeiers van Noord-Nederland

Experty staat al twee jaar in de Deloitte Fast 50, de ranglijst met de snelst groeiende techbedrijven van de Benelux. “En ik weet nu al dat we dat ook in 2015 gaan halen”, aldus Benjamin Derksen van dit succesvolle Groningse bedrijf, dat inmiddels 225 webwinkels exploiteert in vier landen. Het bedrijf was al langer met het kantoor gevestigd aan de Ulgersmaweg, maar heeft daar onlangs 7.500 vierkante meter magazijnruimte bij gehuurd. Die ruimte was hard nodig: experty opent gemiddeld per maand zo’n 5 tot 10 nieuwe webwinkels en verdubbelt bijna elk jaar in omvang.

Dit succes is volgens Derksen te danken aan de combinatie van de uitgekiende keuze van artikelen en het streven naar perfecte klantenservice. Experty, toen nog ‘expert-shops’, is in 2003 ontstaan als online winkel voor afstudeercadeaus. Met als grote klapper de wereldbol die open kan en als bijzetbar dienst doet. Derksen: “Die wereldbollen stonden toen opgeslagen in een voormalig invalidentoilet aan de Donderslaan. Daar is het allemaal begonnen, in een ruimte die beschikbaar werd gesteld door de Hanzehogeschool/RUG.”

Niche-markt

Inmiddels is de wereldbol slechts één van de duizenden pakketjes die experty dagelijks verstuurt, via de webwinkels die zich allemaal duidelijk richten op één product, zoals regenkleding-expert.nl, vijver-expert.nl, grasmaaier-expert.nl en natuurlijk wereldbol-expert.nl. Derksen, oud-RUG-student: “Onze doelstelling is om shops op te zetten met producten die niet op elke straathoek verkrijgbaar zijn. We richten ons bijvoorbeeld niet op telefonie of monitoren, maar zoeken de niches op. Onze ambitie is om te gaan behoren tot de top 10 van de online niche-spelers van Europa.” Daarnaast biedt het bedrijf klanten optimale service. “Onze webwinkels zijn overzichtelijk, sfeervol en mooi vormgegeven en heel transparant. We laten met filmpjes zien wat je met de artikelen kunt doen en waar ze voor dienen en geven goed advies. Onze afdeling klantenservice maakt dan ook een groot deel uit van het bedrijf.”

Groei in werkgelegenheid

De enorme groei die experty elk jaar doormaakt, vergt veel flexibiliteit, ook in personeel. “We werken hier met een vaste kern en daar omheen een grote flexibele schil van mensen. Veel van deze mensen groeien door in ons bedrijf, maar stromen ook door naar andere banen. Daarbij geven we in samenwerking met de gemeente ook veel mensen die net afgestudeerd zijn een kans zich hier te bewijzen en ervaring op te doen. Ik ben er trots op dat heel veel van hen doorgegroeid zijn naar een mooie baan.”

Personeel vinden is voor de meeste functies geen enkel probleem. Met uitzondering van de ict-specialisten. “Wij zijn onderdeel van de Noordelijke Online Ondernemers en gezamenlijk hebben we zo’n 600 vacatures op dat gebied. Maar veel stagiairs en afgestudeerden kiezen toch voor het westen en voor de grote ‘corporates’. De internetbedrijven hier zijn vaak kleine of middelgrote mkb-bedrijven en dan is het lastig dat gezamenlijk aan te pakken.” Hier ligt volgens Derksen ook een taak voor gemeente en onderwijs. “Vergeet niet dat veel van deze bedrijven zoals Voys en BelSimpel grote groeiers zijn; de meeste bestonden 5 tot 10 jaar geleden nog niet. Maar gezamenlijk zijn al deze internetspelers goed voor een miljard omzet in het Noorden en ik durf te voorspellen dat hier over 10 jaar 500 tot 1000 éxtra mensen nodig zijn. Dus werk samen aan het beschikbaar stellen van kantoorruimte voor internetbedrijven en zet in op het op de kaart zetten van Groningen als data-stad, voor de groei in werkgelegenheid én om deze bedrijven (en studenten) hier in Groningen te houden.”

Derksen is duidelijk trots op experty. “Waarbij ik dan ook wel weer de echte Groningse mentaliteit heb van niet naast je schoenen lopen, zelf de handen uit de mouwen steken en samen gaan voor een mooi bedrijf dat elk jaar mooier wordt.”

(foto Jan Buwalda)

Gerelateerd Economie Interviews
Experty aan de Ulgersmaweg: 225 webwinkels in 4 landen en een van de grootste groeiers van Noord-Nederland
Experty aan de Ulgersmaweg: 225 webwinkels in 4 landen en een van de grootste groeiers van Noord-Nederland