Leefbaarheid

10 AUGUSTUS 2018

Gedaan met de rust: maandag barst KEI-week los!

Vanaf maandag komt er weer leven in de brouwerij in Groningen. Dan gaat de KEI-week van start en zullen vijfduizend eerstejaars studenten kennis maken met Groningen. Ook voor de Groningse economie betekent dat een stevige extra impuls.

De Groningse KEI-week viert dit jaar extra feest met haar vijftigjarige jubileum. Van 13 tot en met 17 augustus laten studenten de ruim 5.000 nieuwkomers kennis maken met het Groningse studentenleven. De KEI-week heeft zich in die vijftig jaar ontwikkeld tot een ambitieus en maatschappelijk betrokken evenement.

Een van de kenmerken van de stad Groningen zijn de vele studenten en studentenverenigingen die de stad rijk is. Tijdens maar liefst 18 KEI-evenementen kunnen de nieuwe studenten kennis maken met alles wat het studentenleven te bieden heeft. Zo presenteren de sport-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen zich tijdens verschillende activiteiten aan hun toekomstige leden. Daarnaast maken de studenten in spé natuurlijk kennis met het Groningse uitgaansleven. Dit jaar komt Tim Hofman naar Groningen om te vertellen over zijn studententijd. Ook zijn er optredens van Bizzey, Dirtcaps Wulf en de Groningse trots Kraantje Pappie.

Het gouden jubileum

Wat de KEI-week dit jaar extra feestelijk maakt is haar vijftigjarige jubileum. In die 50 jaar is er veel veranderd. Zo duurde de KEI-week oorspronkelijk 21 dagen, wat is verkort tot een intensief programma van 5 dagen. Om aandacht aan dit hoogtepunt te schenken heeft de KEI-week het jaarlijkse Open Air Festival in een nieuw jasje gestoken.

Onder de naam 'Lustrumfestival: KEI at the Beach' kunnen de studenten bij de Kardingerplas genieten van een unieke sfeer en locatie aan het water. "Het festival tijdens de KEI-week heeft een heerlijke ongedwongen sfeer. Dansen voor een podium met je voetjes in het water, of met het zand tussen je tenen luisteren naar de nummers van Wulf. Dat is volgens mij precies wat je wil op een festival," aldus Marc Boels, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Stichting KEI. Vijftig jaar is het gouden jubileum, en dit zal tijdens de week dan ook in de aankleding terug te zien zijn.

Stadjer en student

 De vele studenten, die uit heel Nederland komen, wonen natuurlijk niet alleen in de stad. Het is daarom voor de organisatie belangrijk om een goede relatie tussen stadjers, de inwoners van Groningen, en studenten aan te moedigen. De eerstejaarsstudenten ontvangen daarom dit jaar een koffiemok in hun KEI-tasje. "We hopen zo dat stadjer en student het gesprek met elkaar aangaan. Wij geloven dat er dan wederzijds begrip zal ontstaan en het begin van een mooie tijd om samen te wonen in deze mooie stad", aldus Marc Boels, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Stichting KEI. Veel van de KEI-evenementen zijn toegankelijk voor stadjer en student, zoals The Grand Opening, het Lustrumfestival en Film op de Vismarkt.

Ieder jaar een stukje duurzamer De KEI-week stimuleert niet alleen een goed relatie met de inwoners van Groningen, maar ook met haar omgeving. Elk jaar wordt het evenement een stukje groener. Zo wordt met windmolens, zonnepanelen en fietsen energie opgewekt op een Duurzaam Podium, tijdens het festival van donderdag.

Ook heeft de KEI-week in samenwerking met de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen een ‘Meatless Monday’ bedacht: alle deelnemers krijgen op maandag de mogelijkheid om vegetarisch te eten. Daarnaast zal het Green Team tijdens de KEI-week onder andere water-, afval- en elektriciteitsmetingen verrichten om het verbruik van de KEI-week inzichtelijk te maken. De ambitie van de organisatie spreekt uit de Green Key die de KEI-week sinds 2017 bezit: hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven en evenementen. Samen met het Groningse Noorderzon, is de KEI-week het enige publieksevenementen in Nederland met dit keurmerk. 

Het volledige programma van de KEI-week is te vinden op www.keiweek.nl.

(Foto's: Niels de Vries)

Gerelateerd Leefbaarheid
Gedaan met de rust: maandag barst KEI-week los!
Gedaan met de rust: maandag barst KEI-week los!