Duurzaamheid

12 JUNI 2018

Gemeente helpt Groninger bedrijven bij energiebesparing

Groningse ondernemers kunnen op tal van manieren steun krijgen bij het invoeren van energiebesparingsmaatregelen. Ook de gemeente Groningen heeft mensen vrij gemaakt om Groningse bedrijven te adviseren over de vraag hoe ze zo voordelig mogelijk en met zoveel mogelijk rendement kunnen investeren in energiebesparing. Op de website van de VBNO een interview van de onlangs afgetreden secretaris Bert Oost met Peter Spaak van de gemeente Groningen

Peter Spaak is toezichthouder en adviseur energiebesparing bij de gemeentelijke afdeling Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving. Dat is inmiddels een grote afdeling want de gemeente wil een veel duurzamere stad en bovendien gebiedt regelgeving van ‘hogerhand’ een actieve rol van de gemeentebesturen in ons land. Dat kost menskracht te meer omdat achterstanden moeten worden ingelopen.

Peter inventariseert het energieverbruik bij bedrijven. In zijn takenpakket vallen onder meer de winkelcentra. Elk bedrijf is verplicht zijn energiegegevens te verstrekken. Dat kan op verschillende manieren, een daarvan is het overhandigen van een energiescanrapportage. Daarna ontstaat het gesprek waarbij de inzet uiteraard is om in goed overleg tot vermindering van het gebruik te komen.

Onderscheid bestaat er tussen grootverbruikers (verbruik groter dan 200.000 kWh en/of aardgas meer dan 75.000 m3), middenverbruikers (verbruik tussen 50.000 kWh en 200.000 kWh en/of gas tussen 25.000 en 75.000 m3), en kleinverbruikers (verbruik kleiner dan 50.000 Kwh en/of aardgas tot 25.000 m3).

Peter en zijn collega’s zijn goed ingevoerd in de toepasselijke subsidieregelingen. Wanneer bijvoorbeeld een dak wordt vervangen door een nieuw isolerend bitumendak valt aanzienlijk voordeel te halen. Een drietal sprongen op de energieschaal maakt kans op een subsidie van € 50,-  per m2. Ook steunt de overheid de plaatsing van zonnepanelen zowel voor eigen gebruik als voor het gebruik van een ander.  

Dat ‘andere’ dak kan bijvoorbeeld het dak van een winkelcentrum zijn. Het kost geld om te bepalen of een dak daarvoor al dan niet geschikt is; ook voor deze kosten gelden subsidieregelingen van de overheid.

Het loont dus zeer de moeite zich nader te laten informeren over kansen en mogelijkheden voor energiebesparing. De overheid betaalt vaak mee. Door in goed overleg energiemaatregelen te treffen komt het gewenste doel, n.l. een duurzame stad, zonder handhavingsdwang tot stand. Dat is een win win situatie voor alle partijen.

==================

Gegevens Peter Spaak:
Toezichthouder en adviseur energiebesparing
T            14050
M           06 52759573
E            peter.spaak@groningen.nl

 

BRON en meer informatie:

http://vbno.info/nl/nieuws/detail/799/energie-in-energie-steken

 

 

Gerelateerd Duurzaamheid VBNO
Gemeente helpt Groninger bedrijven bij energiebesparing
Gemeente helpt Groninger bedrijven bij energiebesparing