15 DECEMBER 2014

Gerard Brok, Wijnkoperij Henri Bloem: ‘Klanten reageren heel positief op blauwe zone Helpman’

“Mijn klanten springen bijna een gat in de lucht. Ze kunnen nu voor de deur parkeren en zo de dozen in de auto zetten. De reacties zijn allemaal positief.” Aldus Gerard Brok, bestuurslid van Ondernemend Helpman en met Wijnkoperij Henri Bloem gevestigd aan de Verlengde Hereweg.

Sinds afgelopen maandag is daar mede op verzoek van de ondernemers de blauwe zone van kracht. Dit betekent dat klanten hier met een parkeerschijf gratis kunnen parkeren, voor maximaal 1 uur. Het is de eerste wijk in Groningen waar een blauwe zone is ingevoerd, om de parkeerplaatsen langs de Verlengde Hereweg beschikbaar te houden voor het winkelend publiek.

Gerard Brok: “In principe waren de parkeerplaatsen langs de weg altijd al bestemd voor laden en lossen. Maar dat werd niet of nauwelijks gehandhaafd, waardoor sommige auto’s hier de hele dag geparkeerd stonden. Soms zag je mensen een vouwfiets uit de achterbak halen, om daarmee de binnenstad in te gaan voor werken of winkelen, maar het waren ook wel ondernemers zelf of hun personeel, die graag voor de deur parkeerden. We zijn daar als ondernemersvereniging ook mee bezig geweest, maar we kregen het niet voor elkaar. Met als gevolg dat het hier eigenlijk altijd vol stond met langparkeerders. En dat kost mij omzet. Regelmatig hoorde ik van klanten dat ze wel langs wilden komen, maar dat ze niet konden parkeren. Ik heb een bezorgservice, maar klanten willen liever gelijk hun aankopen in de auto meenemen en dus voor de deur parkeren. En dat kan nu.”

In de blauwe zone mag de parkeerder maximaal 1 uur in een parkeervak parkeren, met gebruik van een parkeerschijf. De zone geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bij het parkeren wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Als bijvoorbeeld geparkeerd wordt om 9.05 uur, dan wordt de parkeerschijf op 9.30 uur gezet.

Omdat het een primeur is voor Helpman, heeft de gemeente 500 parkeerschijven ter beschikking gesteld, die de ondernemers aan hun klanten kunnen uitdelen. “Want lang niet iedereen heeft zo’n schijf. Met de gemeente hebben we afgesproken dat onze klanten tot eind december alleen een waarschuwing krijgen als ze de schijf vergeten. Maar daarna wordt er echt gehandhaafd”, vertelt Brok. “Ik denk dat dit een hele goede ontwikkeling is voor Helpman. We blijven gratis parkeren aanbieden, ook op het Helperplein, maar we krijgen zo aan de Verlengde Hereweg meer doorloop, waardoor we meer klanten kunnen bedienen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat we zo voldoende capaciteit kunnen bieden.”

De invoering van de blauwe zone is één van de maatregelen uit het Parkeerplan voor de Verlengde Hereweg/Helperplein, dat dit voorjaar is vastgesteld. Het is een proef van een jaar en wordt daarna gezamenlijk met de gemeente geëvalueerd.

Gerelateerd
Gerard Brok, Wijnkoperij Henri Bloem: ‘Klanten reageren heel positief op blauwe zone Helpman’
Gerard Brok, Wijnkoperij Henri Bloem: ‘Klanten reageren heel positief op blauwe zone Helpman’