19 NOVEMBER 2019

Wat leerde Groningen City Club van excursie naar ‘Beste Binnenstad van Nederland’: Breda ?

Wat kan Groningen allemaal leren van de stad die momenteel officieel het predikaat ‘Beste Binnenstad 2017 – 2019’ voert? Dat was één van de doelen van een reis gisteren van leden van de Groningen City Club naar Breda. De delegatie keek de ogen uit in Breda en deed vooral ook nieuwe inspiratie op voor het verder verbeteren van de binnenstad, waardoor Groningen ook weer kanshebber kan zijn voor het winnen van de volgende titel Beste Binnenstad van Nederland, als de stad weer mee wil doen aan deze wedstrijd.

Enkele tientallen leden van de Groningen City Club, vertegenwoordigers van het beroepsonderwijs, Marketing Groningen, ondernemers uit de provincie Groningen en medewerkers van de gemeente Groningen kregen uitvoerig toelichting van de Citymarketing organisatie Breda. Ook de wethouder van economische zaken van Breda kwam even naar de bijeenkomst om de Groningers hartelijk welkom te heten.

De Groningen City Club organiseert ongeveer twee keer per jaar een inspiratiereis naar andere steden. Eerder waren er al trips naar onder meer Eindhoven, Leidsche Rijn en Münster.

Het bezoek aan Breda was eigenlijk een ‘retour-bezoek’, want eerder dit jaar was een delegatie van deze Noord-Brabantse stad al naar Groningen gekomen. Die Bredanaars waren toen zó onder de indruk van wat er in Groningen allemaal gaande is, en van de manier waarop ondernemers zich hebben georganiseerd, dat zij zich afvroegen waarom Groningen eigenlijk niet meedoet aan de wedstrijd ‘Beste binnenstad van Nederland’. Ooit heeft Groningen die titel al eens gewonnen - in 2007 – maar Groningen zou zich opnieuw moeten aanmelden, suggereerden  de Bredanaars.

 

Tijdens de excursie bleek dat Groningen wat betreft de organisatie van ondernemers ver vóor ligt op Breda, waar ze amper goed functionerende ondernemersverenigingen kennen.

Tijdens de excursie kreeg de Groningse delegatie een toelichting van de marketing organisatie van Breda. Daarna volgde een uitvoerige rondleiding door de binnenstad van Breda, en volgden bezoeken aan interessante nieuwe winkelconcepten. De middag werd afgesloten met een rondleiding in de enige zelfstandige bierbrouwerij van Breda.

Inspirereren

 

‘Wat een interessante dag! Van zo’n excursie krijg ik inspiratie en nieuwe energie, en ik heb er ondanks de drukte graag een werkdag voor over!’, aldus een van de deelnemende ondernemers.

 

Ook voorzitter Eric Bos van de GCC was na afloop zeer tevreden. ‘Op een aantal zaken zijn wij in Groningen misschien verder dan Breda. Maar persoonlijk vond ik het zeer interessant en leerzaam wat ze daar in de binnenstad met ‘rotte plekken’ hebben gedaan: panden die in slechte staat verkeren en niet konden worden verhuurd. Ze hadden een lokale Investeerder uit Breda gevonden met hart voor zijn eigen stad. Dat zo’n investeerder hart heeft voor die stad, dat zie je aan het eindresultaat. Gelukkig hebben wij in Groningen ook zulke investeerders. Dat geeft aan hoe mooi het is als je betrokken ontwikkelaars hebt. Als je die aan je kar kunt binden leidt dat tot de mooiste dingen!’, aldus Eric Bos.

 

Onderwijs

 

Ook vertegenwoordigers van kennisinstellingen als Alfacollege en Noorderpoort hadden een zeer nuttige dag gehad: zij hadden in Breda kunnen aanschouwen hoe ze aldaar beroepsonderwijs hebben georganiseerd, en dat bleek ook ten zeerste de moete waar.

 

 ‘Mooi dat wij in Groningen samen optrekken met diverse partijen, waaronder ook de kennisinstellingen. De sleutel tot succes van de binnenstad is dat je het samen doet. Samen maak je een binnenstad!’, aldus Eric Bos aan het einde van deze lange maar inspirerende dag in de touringcar onderweg terug naar Groningen.

 

Volgend voorjaar komt er opnieuw een excursie.

 

 

 

Gerelateerd
Wat leerde Groningen City Club van excursie naar ‘Beste Binnenstad van Nederland’: Breda ?
Wat leerde Groningen City Club van excursie naar ‘Beste Binnenstad van Nederland’: Breda ?