13 JANUARI 2020

Groningen: slechts één Michelin-ster, maar tweede in aantocht

Voor ondernemers in de horeca is het jaarlijks één van de belangrijkste momenten van het jaar: de toekenning van de Michelin-ster. In de provincie Groningen is slechts één restaurant dat een Michelin-ster kreeg. Maar een tweede is in aantocht, want een restaurant in Drenthe dat wél een ster kreeg heeft aangekondigd naar Hoogkerk te willen verhuizen.

Noord-Nederland telt steeds meer liefhebbers van eten van topkwaliteit, en ook steeds meer toprestaurants. Maar dat heeft in het Noorden nog niet geleid tot een groei van het aantal sterren-restaurants.

Over geheel Nederland gezien neemt het aantal sterren-restaurants wel toe. Dit jaar staan er met 111 restaurants meer Nederlandse ondernemingen in de Michelingids dan vorig jaar. Acht restaurants die vorig jaar nog geen ster hadden, hebben er nu wel een.

Dat bleek maandag bij de nationale bekendmaking in Amsterdam van de toekenning van Michelin-sterren. Er waren dit jaar twee sterren voor restaurants in de provincie Drenthe, één in de provincie Groningen, en ook een in Friesland.

Groningen
De enige Michelinster in de provincie Groningen was opnieuw voor Herberg Onder de Linden (Aduard). In Friesland was er een ster voor De Heeren van Harinxma (Beesterzwaag). In de provincie Drenthe kregen restaurant de Loohoeve in Schoonloo en De Vlindertuin in Zuidlaren een Michelinster.

Verhuizing naar Groningen
De Loohoeve gaat Drenthe echter verlaten. Marleen en Jeroen Brouwer zetten hun restaurant voort in het Groningse Hoogkerk. Dat meldt vandaag RTV Drenthe. Dat is spijtig voor culinair-Drenthe want Drenthe verloor afgelopen jaar al twee sterren, door de verhuizing van sterren-restaurant De Groene Lantaarn van Ten Arlo bij Zuidwolde naar Staphorst.

Boven: Steven & Tanja Klein Nijenhuis zijn sinds oktober 2016 eigenaren van Herberg Onder de Linden. (Foto: Herberg Onder de Linden).

Gerelateerd
Groningen: slechts één Michelin-ster, maar tweede in aantocht
Groningen: slechts één Michelin-ster, maar tweede in aantocht