Bereikbaarheid

13 MAART 2019

Groningen straks per trein bereikbaar vanaf Stadskanaal

De stad Groningen is straks ook veel beter bereikbaar voor reizigers vanuit zuid-oost Groningen (Stadskanaal). Dat is te danken aan de aanleg van een treinverbinding tussen Groningen en Stadskanaal die in 2025 klaar moet zijn. In ruim een half uur kun je dan van Groningen naar Stadskanaal rijden. Dat kan ook zeer aantrekkelijk zijn voor studenten en jongeren die stages lopen. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt door gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

De provincie Groningen heeft hierover een akkoord bereikt met ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Museumspoorlijn STAR en treinvervoerder Arriva, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Tussen Stadskanaal en Veendam gaan de treinen rijden over de bestaande museumspoorlijn STAR. En dat is uniek: het is voor het eerst dat een treinvervoerder en een museumspoorlijn op dezelfde dag gebruik maken van dezelfde dienstregeling.

 'Toen ik vier jaar geleden aantrad beschouwde ik het realiseren van deze treinverbinding als mijn  belangrijkste doel. Het was namelijk lastig te realiseren, omdat het een complex project is met veel belanghebbenden. Ik ben erg blij dat het is gelukt', aldus de gedeputeerde. Volgens haar is de sociaaleconomische betekenis van de komst van het spoor naar Stadskanaal 'ongelooflijk groot'.

Arriva

Ook directeur Hettinga van Arriva reageerde opgetogen. 'Het is geweldig dat het is gelukt. Er wordt al twaalf jaar over gesproken, en nu is het eindelijk  gelukt. Ik geloof écht in deze lijn. Deze wordt een impuls voor de hele regio, net zoals de spoorverbinding naar Veendam dat is geworden', aldus de Arriva-directeur.

ChristenUnie ook heel blij 

Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie: ‘Het is geweldig dat deze spoorlijn naar Stadskanaal er na jarenlang wachten eindelijk komt! Dit zorgt ervoor dat Stadskanaal en de regio Zuid-Oost Groningen beter bereikbaar worden. Dat is onmisbaar voor de toekomst van deze regio omdat het veel aantrekkelijker wordt om te wonen en te werken in Stadskanaal. Een student uit Stadskanaal vertelde dat hij straks met de trein twintig minuten sneller in Groningen is dan met de bus nu. Voor al die scholieren en studenten zoals hij, maar ook voor werkenden betekent dit enorme tijdwinst.’

De afgelopen jaren pleitte de ChristenUnie voor de reactivering van de oude spoorlijn naar Stadskanaal die nu alleen wordt gebruikt als museumspoorlijn. In het afgelopen jaar drong Stieneke van der Graaf meermaals bij de staatssecretaris aan op het opnieuw in gebruik nemen van deze verbinding. Het is goed dat het kabinet nu ook financieel over de brug komt voor deze spoorverbinding.

‘Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat we blijven investeren in goede OV verbindingen zodat plaatsen zoals Stadskanaal en regio’s als de Veenkoloniën goed bereikbaar blijven. Het is een goede stap van de provincie Groningen, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om via de activering van deze spoorlijn hieraan bij te dragen’, zegt Van der Graaf. ‘De volgende stap is dat deze verbinding wordt doorgetrokken naar Emmen en Twente door middel van de Nedersaksenlijn.’

 

Gerelateerd Bereikbaarheid
Groningen straks per trein bereikbaar vanaf Stadskanaal
Groningen straks per trein bereikbaar vanaf Stadskanaal