Economie Innovatie

22 JANUARI 2019

Gronings bedrijf Basicly gaat Nederlandse basisscholen helpen met computerlessen

Het Groningse bedrijf Basicly - tot voor kort ITurnIT - gaat scholen in heel Nederland helpen bij het aanleren van digitale vaardigheden aan scholieren in het basisonderwijs. In Stad en provincie Groningen helpt het bedrijf nu al 160 scholen. Er is een nieuw computerprogramma ontwikkeld waarmee basisscholen in héel Nederland hun  leerlingen straks gemakkelijk basiskennis over programmeren of ICT kunnen aanbieden.

Basicly  begon in 2014 onder de naam ITurnIT met de missie om IT populairder te maken onder jongeren in Groningen. In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie dat het basis- en voortgezet onderwijs helpt kinderen voor te bereiden op de digitale samenleving. Dit doet Basicly door docenten de juiste tools te geven om digitale geletterdheid volledig te implementeren. Vincent Veenbrink, co-founder van Basicly: “Omdat digitale geletterdheid binnen het onderwijs veel meer is dan IT en wij van plan zijn onze diensten naar de rest van Nederland uit te breiden, hebben we besloten onze naam te veranderen.”

Gratis voor heel Nederland
Momenteel werken rond de 160 scholen in Groningen, Friesland en Drenthe met het platform van Basicly. Met deze naamsverandering wil de organisatie haar landelijke ambities kracht bij zetten. Vincent: “Samen met de nieuwe naam lanceren we ook de eerste versie van onze gratis variant. Hiermee maken we het voor alle scholen in Nederland mogelijk maken om direct aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.”

Digitale geletterdheid
Digitale geletterdheid is de digitaalvaardigheid; alles wat iemand in een digitale samenleving moet kunnen en kennen. Het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) omschrijft vier basisvaardigheden van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid.

Het Ministerie van OCW werkt samen met SLO aan het vaststellen van de kerndoelen en eindtermen voor digitale geletterdheid, die naar verwachting in 2021 af zijn. Vanaf dat moment zal het voor scholen verplicht worden om het op te nemen in hun onderwijs. Basicly helpt leerkrachten nu al om digitale geletterdheid een plek te geven in hun eigen lessen.

Gerelateerd Economie Innovatie
  Gronings bedrijf Basicly gaat Nederlandse basisscholen helpen met computerlessen
  Gronings bedrijf Basicly gaat Nederlandse basisscholen helpen met computerlessen