Economie

11 FEBRUARI 2019

Gronings restaurant krijgt 8,5 van De Volkskrant

‘Wat zou een mens nog meer verlangen dan wat de eigenaren van De Grote Frederik met zoveel zorg en liefde doen: gewoon heel lekker koken, fijne wijn schenken en aardig zijn. Dit is een restaurantje om vrolijk van te worden.’ Met deze positieve samenvatting eindigt een recensie in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag, gewijd aan een Gronings restaurant in de Oosterpoortwijk.

Restaurant De Grote Frederik is gevestigd aan het Frederiksplein 9 in Groningen. Het wordt door De Volkskrant omschreven als ‘een kleine, huiselijke bistro met compact menu’. Verslaggeefster Hiske Versprille slaakt een zucht van verlichting in het artikel, omdat ze al drie of vier keer in een restaurant ergens in Nederland terecht kwam, die weinig indruk op haar maakten.

Ze was bang dat het misschien aan haar zelf lag, dat ze overal middelmatige restaurants kon bespreken, en dat ze maar geen restaurant binnen liep ‘zonder pretenties en onzorgvuldigheid en GEDOE’. Ze vroeg zich af of ze misschien blasé was geworden.

Maar gelukkig kwam ze terecht in de Grote Frederik. ‘Een vriendelijke, zorgvuldige, pretentieloze zaak, met eten waar we zachtjes van gaan spinnen en waar we naar buiten lopen met hernieuwd vertrouwen in de goedheid van de mens in het algemeen, en de horecamens in het bijzonder. De Grote Frederik in Groningen is zo’n zaak’, aldus Hiske.

Als eindcijfer krijgt dit restaurant, waar je kunt kiezen uit een twee gangen menu voor 27 euro en een vijf gangen menu voor 48 euro, een 8,5. De bistro wordt gerund door Arnejan Kruithof en Marjon Millenaar (Foto boven, Facebookpagina de Grote Frederik).

De Haan
Overigens kreeg een ander Gronings restaurant, De Haan, in 2016 ook al zeer zeer mooie recensie van De Volkskrant. Dat is een restaurant zonder bediening, waar de journalist niet veel van verwachtte.

‘Maar tot onze stomme verbazing komen uit het keukentje van Dennis prachtige gerechten die in menig sterrenrestaurant niet zouden misstaan.'

 

Gerelateerd Economie
Gronings restaurant krijgt 8,5 van De Volkskrant
Gronings restaurant krijgt 8,5 van De Volkskrant