Economie

16 APRIL 2018

Groningse bedrijven ontwikkelen Koningsbier ‘Nuver’

Groningse bedrijven hebben gezamenlijk een Koningsbier ontwikkeld, ter gelegenheid van het feit dat Koningsdag op 27 april in Groningen wordt gehouden. Daaraan is samengewerkt door Brouwerij Martinus, diner-café Soestdijk, het Bierfestival Groningen en IBM. Dit laatste bedrijf stelde haar softwareprogramma met big data ‘Watson’ beschikbaar.

'Open, avontuurlijk, nieuwsgierig en een tikje excentriek': dát zijn de gedeelde karaktereigenschappen van de Groningers en van het Koningshuis volgens de berekening van supercomputer Watson van softwaregigant IBM. Samen met Brouwerij Martinus, diner-café Soestdijk en Bierfestival Groningen en is hier vervolgens een bijpassend biertje bij gemaakt. 

Op basis van verhalen en artikelen over Groningers en over het Koningshuis heeft IBM Watson karaktereigenschappen berekend, en gematcht met bieringrediënten met gelijke eigenschappen. Zo maakte Brouwerij Martinus uit Groningen speciaal voor Koningsdag dit bijzondere biertje met de bijpassende naam: Nuver. 

Deze bijzondere oranje gekleurde Groninger Amber Ale is gebrouwen met hop uit Zuidbroek en met Rode Emmer uit Bellingwolde. Met deze lokale ingrediënten, de toepasselijke oranje kleur en het lichte karakter is Nuver bedoeld om met elkaar te vieren dat de Koning zijn verjaardag tussen de Groningers viert dit jaar. 

Nuver werd vorige week al in de Martinikerk tijdens het Bierdiner van Bierfestival Groningen gepresenteerd en geschonken. Behlave in Brouwerij Martinus zal  op Koningsdag Nuver ook geschonken worden in het ‘meest Koningsgezinde café van Groningen’ in het hart van het Groningse feestgedruis: diner-café Soestdijk.

Gerelateerd Economie GCC
Groningse bedrijven ontwikkelen Koningsbier ‘Nuver’
Groningse bedrijven ontwikkelen Koningsbier ‘Nuver’