Innovatie

28 MAART 2019

Groningse bouwbedrijven kunnen straks beter virtueel ontwerpen dankzij BIM- lab van Alfacollege

Het begint steeds ‘normaler’ te worden dat architecten en bouwbedrijven virtual reality gebruiken bij hun ontwerpen en om ‘in de toekomst’ te kijken. Maar lang niet alle medewerkers weten hoe je dat doet: “Bimmen”. Daarom gaat het Alfa College studenten opleiden die dat wel kunnen. Daarvoor is er een BIM-lab ingericht.

Op Alfa-college Admiraal de Ruyterlaan is het Bouw Informatie Model (BIM) lab geopend. BIM is een manier waarmee bouwpartners samen een bouwproces ontwerpen, maken en onderhouden. Het is een virtueel bouwwerk waar bijvoorbeeld de architect, aannemer en installateur hun eigen onderdeel in kunnen plaatsen. Met de komst van het lab speelt het Alfa-college in op de grote vraag vanuit het bedrijfsleven naar studenten die de BIM-methodiek beheersen.

“Om het BIM onderwijs naar een hoger plan te brengen, hebben wij nu een BIM lab. Dit is een omgeving waar onze studenten kunnen werken met meerdere computerschermen tegelijk. En met software die zij niet standaard op hun eigen laptop en in een gewoon lokaal kunnen gebruiken. Met de komst van ons lab worden studenten breed opgeleid in het ICT-onderdeel van het bouwen”, vertelt Kees Huising, docent en BIM-specialist bij het Alfa-college.

Voordeel
De afgelopen vijf jaar is BIMMEN de belangrijkste taal binnen bouw en omgeving geworden. De bouwsector staat dus te springen om mensen die kunnen BIMMEN. Het wordt gebruikt voor huizen, gebouwen en infrastructuur zoals wegen en bruggen. Een voordeel van deze manier van samenwerken, is dat er minder fout gaat in het bouwproces. Voordat de bouw begint, zien betrokkenen in het virtuele bouwwerk waar mogelijke fouten zitten.

Gerelateerd Innovatie Bedrijvenvereniging WEST Bedrijvenvereniging Zuidoost
Groningse bouwbedrijven kunnen straks beter virtueel ontwerpen dankzij BIM- lab van Alfacollege
Groningse bouwbedrijven kunnen straks beter virtueel ontwerpen dankzij BIM- lab van Alfacollege