Innovatie

05 AUGUSTUS 2014

Groningse inzending dingt mee naar titel Nationaal Icoon

‘Een gezonde wereld begint op de Nederlandse bodem’

Samen met het Groningse bedrijf EnableMi en het UMCG heeft het ISPT, het Institute for Sustainable Process Technology, een Nationaal Icoonproject ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Met hun inzending ‘Nutrition for a Healthy World’ gaan zij in op de oproep van minister Kamp aan bedrijven en kennisinstituten om baanbrekende, vernieuwende visies kenbaar te maken die niet alleen antwoord geven op maatschappelijke opgaven, maar ook een grote economische impact hebben.

EnableMi ontwikkelt publiek-private partnerships rond innovatie; in het bijzonder binnen de domeinen clean techsmart energy en healthy ageing. De inzending voor Nationaal Icoon 2014 heeft alles te maken met Healthy Ageing. De visie is ook uitgewerkt in de onderstaande korte film, die ook te zien is op de website van EnableMi: www.enablemi.com/nationaal-icoon.

Nederland, voedingsland
Elzo de Lange, mede-eigenaar van EnableMi: “We weten allemaal dat de gezondheidskosten uit de pas gaan lopen. Want we worden steeds ouder, maar ook steeds vaker ongezond oud. De invloed van ons voedingspatroon wordt steeds duidelijker. Terwijl we minder zijn gaan bewegen, zijn we energierijker gaan eten.” Dat blijkt onder meer uit gezondheidsonderzoeken o.l.v. het UMCG: we krijgen via ons eten wel veel energie binnen, maar lang niet altijd de juiste en voldoende voedingsstoffen.

“Nederland is wereldwijd het gidsland voor veilig voedsel. Wat onze visie beoogt is de kennis van de rol van voedsel in het gezond ouder worden combineren met de kracht van de Nederlandse landbouw: wat hebben mensen nodig en wat betekent dat voor gewassen, teelt en het verwerkingsproces tot voedingsmiddelen.”

“In korte tijd hebben we breed draakvlak gevonden voor deze visie onder bedrijven en wetenschappers in alle schakels. Van de primaire sector en agro foodbedrijven tot de medische sector. Waar we trots op zijn is dat de visie wordt gesteund door de Kofi Annan Foundation.”

Deltawerken
De inspiratie voor het instellen van het Nationaal Icoon ligt in de jaren vijftig: met de crisis volop gaande en de watersnoodramp vers in de herinnering zijn destijds de Deltawerken van start gegaan. Nederland werd daar niet alleen veiliger door, er is ook heel veel unieke kennis mee vergaard, die inmiddels een belangrijk exportproduct is waar Nederlandse bedrijven veel geld mee verdienen.

Land- en tuinbouw zijn minstens zo belangrijke exportproducten: de kennis die vergaard kan worden met het ontwikkelen van gezond en betaalbaar voedsel kan niet alleen antwoord geven op de vraag van healthy ageing, maar ook op het mondiale voedselvraagstuk, wat het een enorme economische potentie geeft.

Jury maakt in september selectie
Behalve de inzending van het ISPT, UMCG en EnableMi zijn er nog 160 voorstellen ingediend voor Nationaal Icoon 2014. De Lange: “Als beloning krijgen de beste projecten ‘morele’ steun van de rijksoverheid om hun idee verder uit te ontwikkelen.”

In september buigt de jury onder voorzitterschap van Hans Wijers zich over de inzendingen en maakt de eerste selectie van projecten die hun innovatie mogen pitchen. Op 3 november benoemt het kabinet maximaal drie projecten tot nationaal icoon. De bekendmaking vindt plaats tijdens de Innovatieconferentie in de Ridderzaal.

Gerelateerd Innovatie
Groningse inzending dingt mee naar titel Nationaal Icoon
Groningse inzending dingt mee naar titel Nationaal Icoon