Economie Innovatie

23 MEI 2019

Groningse studenten kunnen collegegeld verdienen door fabriek van de toekomst te ontwerpen!

Het Groningse concern AVEBE heeft een bijzondere ontwerp-wedstrijd uitgeschreven waarbij studenten hun collegegeld terug kunnen verdienen! Ze worden gevraagd met nieuwe ideeën te komen voor het ontwerpen van een fabriek. Avebe vraagt studenten om vernieuwende ideeën aan te dragen, vanuit een greenfield principe: wat als je een fabriek helemaal opnieuw mocht bouwen?

Avebe bestaat dit jaar 100 jaar. Dat betekent terugkijken, maar ook vooruitblikken. Hoe ziet bijvoorbeeld de fabriek van de toekomst eruit? Avebe nodigt studenten uit het hoger- en wetenschappelijk onderwijs uit om hierover mee te denken. Het beste ontwerp wordt beloond met een jaar collegegeld. Studenten op Campus Groningen: grijp je kans! Avebe heeft in september 2018 een nieuw Innovatiecentrum geopend op Campus Groningen, locatie Zernike Campus.

De fabrieken van Avebe zijn ruim 100 jaar geleden ingericht op de productie van aardappelzetmeel, later kwam daar ook de winning van hoogwaardig eiwit bij. Dit proces van bioraffinage is per definitie een proces waarbij relatief veel energie, water en soms ook chemicaliën worden gebruikt. Effectief, maar met het oog op de toekomst misschien niet altijd even efficiënt.

Greenfield

Avebe vraagt studenten om vernieuwende ideeën aan te dragen, vanuit een greenfield principe: wat als je een fabriek helemaal opnieuw mocht bouwen? Welke technieken en welke volgorde zou je dan toepassen om de ingrediënten uit de aardappel maximaal tot waarde te brengen, met minimale inzet van energie, water en chemie?

De inschrijving is inmiddels geopend op https://www.avebe.nl/student-challenge/ en sluit op 9 september. Voorstellen kunnen tot 30 oktober 2019 worden ingediend. Vervolgens beoordeelt een deskundige jury alle ideeën. De drie beste inzendingen worden uitgenodigd om hun plan te presenteren in het nieuwe Innovatiecentrum in Groningen tijdens de Avebe Jubileumdag in november. Op die dag maakt Avebe ook de winnaar(s) bekend van een jaar collegegeld.

Gerelateerd Economie Innovatie Bedrijvenvereniging WEST
 Groningse studenten kunnen collegegeld verdienen door fabriek van de toekomst te ontwerpen!
 Groningse studenten kunnen collegegeld verdienen door fabriek van de toekomst te ontwerpen!