24 MEI 2017

Groningse studenten Noorderpoort bouwden huiswerkverblijf in Roemenie

Studenten van het Noorderpoort in Groningen kunnen zeer tevreden terug kijken op een verblijf van enkele weken in Roemenie. Daar hebben ze hard gewerkt aan de bouw van een huiswerkverblijf in een armoedig dorpje in het centrale deel van Roemenië. Daarmee steunden de studenten niet alleen het dorp, maar leerden ze zelf ook zeer veel. Deze week kwamen ze terug: weliswaar bekaf, maar met een enorm tevreden gevoel!

Het was voor de vierde keer in successie dat een groep MBO studenten van het Noorderpoort uit Groningen vertrok naar het midden van Roemenië, om daar een Huiswerkverblijf te realiseren. Dit, ooit als particulier initiatief gestarte project, werd door een aantal Stichtingen en onderwijsinstellingen, waaronder het Noorderpoort, overgenomen.  Behalve studenten van het Noorderpoort, gingen er ook studenten mee van het Alfa College, en dit jaar ook studenten van het Terra MBO uit Groningen en Meppel.

Doelstelling van dit project in het dorp Tichendael was en is tweeledig: enerzijds opbouwende hulp bieden in dit dorpje d.m.v. de realisatie van een Huiswerkverblijf waarmee, op termijn een visuele cirkel doorbroken kan worden. Lokale bewoners worden hiervoor ook ingezet. Anderzijds krijgen 20 MBO studenten, vnl. niveau Entree en niveau 2 een onvergetelijke werk- en sociale ervaring mee.

Minister

Het Groningse project was ook al opgevallen bij demissionair minister Bussemaker. Enkele studenten en begeleiders werden voorafgaande aan hun vertrek al ontvangen door de minister. De minister liet weten zeer onder de indruk te zijn van de presentatie van de Groningers en dat ‘een verdere uitrol van dit project warm wordt gedragen’.

Het project werd in Groningen gesteund door projectleiders Frank Broeders en Hans Buissink.  

Naar verwachting zal dit Huiswerkverblijf in 2018 worden voltooid waar dan zowel het interieur als wel het exterieur gereed zijn. Het project heeft van het Erasmusfonds het predicaat ‘zeer goed’ ontvangen, en is voorgedragen voor een internationale prijs. 

 

 

Gerelateerd
Groningse studenten Noorderpoort bouwden huiswerkverblijf in Roemenie
Groningse studenten Noorderpoort bouwden huiswerkverblijf in Roemenie