Innovatie

11 SEPTEMBER 2019

Groningse televisiewinkel TVQ op zoek naar de nieuwste trends op elektronicabeurs in Berlijn

TV- en audiospecialist TVQ uit Groningen bracht een bezoek aan de grote elektronicabeurs IFA 2019, ging op zoek naar de laatste innovaties in de tv en audiowereld, en ontdekte er dat er trends zijn naar grotere beeldschermen, en steeds hogere resoluties.

Echt grote innovaties waren er weinig, maar wel is duidelijk dat grote beeldschermen vanaf 75 inch terrein blijven winnen. En beeldresoluties blijven stijgen, nu steeds meer fabrikanten kiezen voor 8K Ultra HD, aldus TVQ.

Steeds groter

Merken als LG en Samsung pakken groots uit op beurzen. Zo ook op de Internationale Funkausstellung Berlin. Ze bouwen stands met enorme oppervlakten ter waarde van miljoenen. Samsung toonde een 98 inch QLED-tv, LG volgde met een 88 inch OLED-tv. In de strijd wie de grootste heeft ging Sharp er echter als verrassende winnaar vandoor. Het Japanse merk presenteerde de grootste LCD-tv ooit gemaakt: 120 inch. De keuze voor grotere beeldschermen heeft alles te maken met stijgende resoluties. Dankzij de extreme scherpte kan je dicht op een groot scherm zitten zonder dat het beeld korrelig wordt.

8K Ultra HD

4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels) is vier keer scherper dan Full HD (1920 x 1080), 8K Ultra HD (7680 x 4320) is weer vier keer scherper dan 4K Ultra HD. Specialisten geven aan dat de 8K Ultra HD resolutie pas meerwaarde heeft bij schermen vanaf 65 inch.

Vandaar ook dat het grootste deel van de nu beschikbare 8K-tv’s beschikbaar is in maten vanaf 65 inch. Critici merken op dat er nog nauwelijks 8K-content beschikbaar is. De 8K-tv’s maken echter gebruik artificial intelligence, dat beelden met lagere resoluties opwaardeert.

En het aanbod van 4K-beeldmateriaal zit enorm in de lift. Ziggo en KPN hebben inmiddels 4K-decoders. Netflix, YouTube, Amazon en andere streamingdiensten hebben ook een groeiend aanbod.

 

 

Beeldtechnieken

 

Sinds enkele jaren is LG succesvol met zijn OLED-beeldtechniek. In een OLED-beeldscherm werkt elke pixel afzonderlijk. Doordat een pixel ook uitgeschakeld kan worden, toont een OLED-beeldscherm perfect zwart. LCD LED-tv’s hebben nog altijd te maken met achtergrondverlichting, waardoor zwartwaarden minder zijn. Nadelen van OLED zijn er ook: de maximale helderheid is lager en het slijt wat sneller. Daarom werken verschillende merken nu aan MicroLED, een techniek die ook werkt met afzonderlijk functionerende pixels. Ten opzichte van OLED zijn deze pixels echter niet gemaakt van organisch materiaal. Ze kunnen feller licht tonen en slijten nauwelijks. Het kan echter nog jaren duren voordat MicroLED-tv’s in de winkels liggen, de ontwikkeling staat in de kinderschoenen.

 

Oprolbare OLED-tv

 

Helemaal nieuw is het niet, want LG toonde de oprolbare OLED-tv al eerder, maar desondanks was het een publiekstrekker op de IFA 2019. OLED-pixels kunnen op een flexibel paneel geplaatst worden. Hierdoor kon LG een scherm ontwikkelen dat na gebruik in een meubel rolt. LG gaf op de beurs aan dat de tv waarschijnlijk begin 2020 verkrijgbaar is, voor een prijs die rond 30.000 euro ligt. Ook Panasonic maakte indruk met een OLED-tv. Het merk liet een doorzichtige variant zien. Zodra je geen tv kijkt, wordt het scherm volledig doorzichtig.

 

Over TVQ

 

TVQ is een tv en audiospecialist uit Groningen. Naast de webwinkel heeft TVQ een fysieke vestiging in het Woonforum aan de Peizerweg in de stad. De winkel is officieel dealer van onder meer LG, Samsung, Sony, Panasonic en Sonos. TVQ is onderdeel van Conduqt, waarbij ook de webwinkels Soundstore.nl, GetLoud.nl en PlatteTVdiscounter.nl horen.

 

 

Gerelateerd Innovatie
Groningse televisiewinkel TVQ op zoek naar de nieuwste trends op elektronicabeurs in Berlijn
Groningse televisiewinkel TVQ op zoek naar de nieuwste trends op elektronicabeurs in Berlijn