01 MEI 2015

Grootse presentatie Groningen in Hamburg

Tientallen noordelijke artiesten, bedrijven en instellingen presenteren zich volgende week tijdens het Niederlande Groningen Festival. Dit festival is onderdeel van de driedaagse viering van de Hafengeburtstag in Hamburg van 8 tot en met10 mei. Groningen is dit jaar partnerstad van de Hafengeburtstag, het grootste maritieme feest ter wereld.

Onder meer het Groninger Museum, het Drents Museum, het Van Gogh Museum, maar ook de TT van Assen, Noorderlicht en Paradigm zullen in Hamburg laten zien wat Nederland en Groningen te bieden heeft. Op culinair gebied zijn de producten van het Koffiestation, de Zwammerij en de Poffenier te proeven en op het speciale visplein zal te zien en te proeven zijn wat Groninger vissers aan wal brengen.

In een speciale kunstcontainer is werk uit het Van Gogh Museum, Drents Museum en Groninger Museum te zien. Uiteraard ontbreekt ook de toeristische promotie van Groningen niet. En op het podium van het Niederlande Groningen Festival, op de Hamburger Kehrwiederspitze treedt een keur aan artiesten op, onder de noemer ‘Eurosonic Noorderslag presents’.  In het centrum van Hamburg is een foto-expositie te zien van Noorderlicht en Groningse ontwerpers presenteren zich tijdens dit weekend in een pop-up store met Dutch design.

Economisch programma

Het partnerschap van Groningen tijdens de Hafengeburtstag staat vooral in het teken van het leggen van nieuwe verbindingen en contacten. Vandaar dat er ook een uitgebreid economisch programma is gekoppeld aan de Hafengeburtstag. Op donderdag 7 mei is er bijvoorbeeld een seminar voor Nederlandse en Duitse ondernemers op het gebied van Healthy Ageing, Duurzame Energie en IT. Vanuit Noord Nederland zijn daarbij zo’n 90 bedrijven vertegenwoordigd.

Bedrijven als Groningen Seaports en de Rabobank organiseren tijdens de Hafengeburtstag ook eigen netwerkbijeenkomsten met Duitse partners. Ook het vlaggenschip van Groningen, de Voorwaarts Voorwaarts, zal niet ontbreken. Om op tijd voor de festiviteiten aanwezig te zijn, zal de Voorwaarts Voorwaarts maandag rond 11.00 uur vanuit de haven van Lauwersoog koers zetten richting Hamburg.

Letter of Intent

Voorafgaand aan de festiviteiten tekenen Groningen en Hamburg volgende week vrijdag een nieuwe Letter of Intent. Daarmee bestendigen Hamburg en Groningen hun relatie die in 2009 en 2012 ook in een Letter of Intent is vastgelegd. Belangrijk verschil is wel dat er nu, naast de al bestaande samenwerking op het gebied van cultuur en creatieve industrie ook afspraken in staan over uitwisseling op het gebied van de clusters Energie, Healthy Ageing en ICT.

Burgemeester Den Oudsten en de wethouders Van Keulen, Schroor en De Rook zullen komende week bij verschillende activiteiten in Hamburg aanwezig zijn. Op vrijdag 8 mei zal ook een ruime vertegenwoordiging van de Groningse gemeenteraad de openingsfestiviteiten in Hamburg bijwonen.

De Hafengeburtstag en het Niederlande Groningen Festival zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur en op zondag tot 19.00. Uitgebreide informatie over de programmering is te vinden op www.hh2015.groningen.nl.

Gerelateerd
Grootse presentatie Groningen in Hamburg
Grootse presentatie Groningen in Hamburg