Innovatie Interviews

20 JUNI 2014

‘Het is fantastisch als er weer een jong bedrijfje uitvliegt’

“Als er na drie jaar weer een startup op eigen benen komt te staan en uitvliegt, dan is dat fantastisch”, zegt Frans Donders als directeur van Cube050. De incubator is een broedplaats voor 25 tot 30 startende (studenten)bedrijven. In de afgelopen jaren zag Donders de nodige bedrijven het pand op het Zernike-complex al verlaten. “Omdat ze op eigen benen konden staan en volledig hun kans pakten in bijvoorbeeld de Randstad. Dat is natuurlijk voor Cube050 een groot succes.”

Officieel is Frans Donders verantwoordelijk Center of Entrepreneurship VALUE050. Vanuit die rol is hij ook directeur van Cube050. Donders zet zich er voor in om het ondernemerschap onder studenten te stimuleren en te ondersteunen. “We bieden ze in Cube050 een plekje en leveren een stukje coaching en scholing. Sinds 2009 zijn er vanuit de incubator 120 bedrijven gestart en meer dan 70 procent draait nog steeds. Alles bij elkaar gaat het om honderden arbeidsplaatsen, waarvan een groot deel hier in de regio.”

In de stad Groningen zal lang niet iedereen Cube050 kennen. “Maar misschien kennen de Stadjers wel een bedrijf dat hier zit. Gelukkig weten de grote bedrijven, de gemeente en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij wel wat hier gebeurt. Ook voor hen liggen hier kansen.”

Dat zeker 70 procent nog steeds draait, toont aan dat het om een succesvolle formule gaat. “Dat komt omdat we selecteren aan de poort. We lichten alle bedrijfsplannen door en als het plan nog niet voldoende doordacht is, helpen we de student op weg en krijgt hij een tweede kans om een plekje in Cube050 te krijgen. Als we een bedrijf binnenlaten, dan zien we er zelf ook kansen in en dat zorgt voor een grotere succesratio.”

Hoewel er wordt gestreefd naar een goede mix, bewegen veel van de bedrijven zich in de ICT-sector. Innovatie is een toverwoord in de incubator, maar een bedrijf hoeft per definitie niet innovatief te zijn. “Er zit hier een bedrijf dat zonnecellen verkoopt en plaatst. Zij zijn niet innovatief, maar hebben we een heel specifieke groeimarkt te pakken.”

Alle startups werken volgens Donders wel met state-of-the-art-kennis, die ze hebben opgedaan tijdens hun opleiding. “En het zijn vaak HBO’ers die met een bedrijf beginnen. Universiteitsstudenten leren onderzoeken en zijn daardoor vaak wat innovatiever. Een HBO-student leert toepassen. Die gaan vaak pas innoveren nadat ze hun bedrijf op de rit hebben staan.”

Donders probeert ondernemerschap te stimuleren bij alle opleidingen. Met succes, want het zogeheten Groningen-model staat ook in de belangstelling van andere onderwijsinstellingen. “Ons werkmodel onderscheidt zich door integraliteit. We laten de studenten al in het eerste jaar in aanraking komen met ondernemerschap. En binnen ons onderwijsaanbod kan de student er ook voor kiezen om extra scholing te ontvangen op het gebied van ondernemen. Je kunt als student zelf bepalen hoe je je kwaliteiten op het gebied van ondernemerschap wilt versterken.”

Cube050 en Value050 werken intensief samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek. “Ook kunnen we het mkb helpen met onze kennis”, zegt Donders. “Verder is er natuurlijk bedrijfsleven in de incubator. Je ziet overigens steeds meer dat startups elkaar opzoeken om van elkaar te leren.”

Uiteindelijk streeft Donders naar een aantal van 50 startups in het gebouw. “Je hebt dan ook een mooie doorstroom, want startups mogen hier maar drie jaar zitten. Daarna moeten ze uitvliegen. En als ze dan met een mooi bedrijf flink groeien en bekend worden, dan is dat ontzettend leuk. Wat dat betreft heb ik de mooiste job die er is.”
Gerelateerd Innovatie Interviews
‘Het is fantastisch als er weer een jong bedrijfje uitvliegt’
‘Het is fantastisch als er weer een jong bedrijfje uitvliegt’