Duurzaamheid

05 JUNI 2019

Hotel Miss Blanche voldeed vroegtijdig aan Informatieplicht energiebesparing

Al in mei leverde Hotel Miss Blanche, gevestigd aan en rond het Hoge der A in de stad, zijn rapportage in over energiebesparing. Daarmee voldeed het hotel als één van de allereerste ondernemingen aan de nieuwe wettelijke Informatieplicht energiebesparing. Hotelmanager Pim Boxem: “Uit die rapportage bleek dat wij momenteel niet hoefden te investeren in extra maatregelen, misschien maakte dat de rapportage voor ons wat eenvoudiger dan voor andere bedrijven.”

Net als andere bedrijven en instellingen die 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas(equivalent) of meer per jaar verbruiken, valt ook Hotel Miss Blanche onder de nieuwe verplichting. Deze houdt in dat de onderneming moet rapporteren of alle energiebesparingsmaatregelen zijn genomen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Het feit dat Hotel Miss Blanche geen extra maatregelen hoeft te treffen, is best bijzonder voor een hotel dat over 8 verschillende panden verdeeld is, waaronder ook historische panden. Dat betekent dat er goed nagedacht is over energiegebruik bij de nieuwbouw en bij de renovatie.

Experts van buiten gehaald
De energielabelling van Hotel Miss Blanche is verzorgd door Ecocert. Samen met installateur ITB hebben de technische experts de maatregelenlijst ingevuld zoals die geldt voor de hotelbranche. Pim Boxem: “Zeker waar het gaat om energie en duurzaamheid gaan de ontwikkelingen snel. Zij zijn als expert veel beter in staat om te bepalen wat wel en wat niet binnen 5 jaar terugverdiend kan worden.” Het feit dat zo ondernemers extra aangespoord worden tot energiebesparing, vindt hij een goede zaak. “Misschien heb ik makkelijk praten, wij hoeven hier immers geen grote investeringen te doen, maar we moeten samen natuurlijk wel richting duurzame energie. Die bewustwording is goed, maar het zijn soms best lastige keuzes voor ondernemers. Want wat kan ik doen, hoe maak ik de juiste afweging? Advies komt vaak van degene die daar zelf ook belangen in heeft.” Daar ligt volgens Pim Boxem ook een taak voor de overheid, om nut en noodzaak duidelijk te omschrijven.

Hotel Miss Blanche heeft 46 kamers, verdeeld over 8 panden, zowel voor particulieren als voor zakelijke gasten.
www.hotelmissblanche.nl

Op www.rvo.nl staat alles over de Informatieplicht, maar ook heel veel informatie over energiemaatregelen, subsidies en dergelijke.

Gerelateerd Duurzaamheid
Hotel Miss Blanche voldeed vroegtijdig aan Informatieplicht energiebesparing
Hotel Miss Blanche voldeed vroegtijdig aan Informatieplicht energiebesparing