Innovatie

23 FEBRUARI 2015

Idee voor Topclass MBO bij de VBGW

Excellente MBO’ers die, onder begeleiding van ondernemers, leren hoe ze zich het beste ‘in de markt’ kunnen zetten bij het Groninger bedrijfsleven. Dit is heel in het kort de gedachte achter een Topclass MBO. Het idee hiervoor werd geopperd tijdens de ledenvergadering van de VBGW. Voorvechter van zo’n Topclass is Peter van der Tang, eigenaar van Negotica.

“Ik werk zelf veel met mbo’ers, ook voor stages, en die zijn vaak prima opgeleid. Maar soms komen ze nét iets te kort om zichzelf optimaal te presenteren, om aan een toekomstige werkgever te laten zijn wat hun waarde kan zijn voor het bedrijf. En dat kan ertoe leiden dat die mooie mbo-functie toch naar een hbo’er gaat.” Daarbij gaat het niet zozeer om inhoudelijke kennis, maar meer om wat Van der Tang ‘werknemerservaring’ noemt. “Ondernemers zoeken mensen die niet alleen hun vak kennen, maar ook weet hebben van communicatievaardigheden, zichzelf en het bedrijf kunnen presenteren, om kunnen gaan met collega’s en met klanten, kortom, die al wat weet hebben wat het betekent om binnen een bedrijf te werken.”

Een praktische uitwerking van dit idee is er nog niet, maar wat Van der Tang ongeveer voor ogen heeft is dat mbo-opleidingen 50 excellente leerlingen selecteren, dat deze in samenwerking met het OTP gekoppeld worden aan een aantal ondernemers binnen de VBGW, die hen dit soort vaardigheden bijbrengt. “Een toekomstige werkgever weet dus dat het hier gaat om echte top-mbo’ers die nét dat stapje meer gemaakt hebben. Daar staat de samenwerking van de opleidingen, ondernemers, het OTP en de VBGW garant voor.”

Hoe een en ander verder vormgegeven zou kunnen worden, zal de VBGW in overleg met Peter van de Tang met het Noorderpoort en Alf-college bespreken.

Gerelateerd Innovatie Bedrijvenvereniging WEST
Idee voor Topclass MBO bij de VBGW
Idee voor Topclass MBO bij de VBGW