Economie Leefbaarheid

04 JULI 2014

Indeling Oostwand Grote Markt kan nu flexibeler

De indeling van de nieuwe Oostwand van de Grote Markt kan flexibeler, zodat er plek is voor grotere winkelvolumes. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs het aangepaste beeldkwaliteitsplan vastgesteld, nadat het een plan een aantal weken ter inzage lag.

De plek van de verbindingsstraat tussen de Grote Markt en de Nieuwe Markt, waar ook het Forum komt te staan, is niet meer precies vastgelegd. De straat kan nu ergens tussen het nieuwe gebouw van Vindicat en het hoekpand Grote Markt-Poelestraat terecht komen. Als er grote winkelvolumes nodig zijn, dan is dat mogelijk.

Als gevolg van het ‘vrijgeven’ van de plek van de verbindingsstraat,heeft de Berlijnse architect Thomas Müller in zijn nieuwe beeldkwaliteitsplan drie stedenbouwkundige modellen uitgewerkt.

Het eerste model is het oorspronkelijke beeldkwaliteitsplan uit 2008, uitgebreid met een extra hoekpand. In dit model wordt de Oostwand in vijf verschillende panden onderverdeeld met in het midden de verbindingsstraat. In het tweede model wordt de verbindingsstraat meer naar het zuiden verlegd. Tussen het nieuwe pand van Vindicat en de nieuwe straat komt zo ruimte voor een groter volume. In het derde model wordt de Oostwand geheel gesloten en wordt de verbinding tussen Grote en Nieuwe Markt gemaakt door een overbouwde doorgang.

Op de plannen kwamen zes reacties binnen en die richtten zich vooral tegen het derde model. Het college van B&W heeft laten weten dat die variant alleen maar mag doorgaan als wordt voldaan aan een juiste invulling van de doorgang. Het complete beeldkwaliteitsplan is te downloaden via deze link.

Model 1
Model 1
Model 2
Model 2
Model 3
Model 3
Gerelateerd Economie Leefbaarheid
Indeling Oostwand Grote Markt kan nu flexibeler
Indeling Oostwand Grote Markt kan nu flexibeler