Economie

30 APRIL 2019

Indietopia helpt game-industrie Groningen van de grond

De game-industrie in Groningen begint langzaam maar zeker tot ontwikkeling te komen. Dat is mede te danken aan de activiteiten van Indietopia, momenteel gevestigd in het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw aan de Lübeckweg. Indietopia is een platform dat de ontwikkeling van de game-industrie in Groningen wil bevorderen.

Dat doet Indietopia onder meer door als ‘accelerator’  betaalbare kantoorruimte aan ontwikkelaars beschikbaar te stellen, als een professioneel aanspreekpunt te fungeren voor serious game-clients en door het uitgeven van entertainment games en serious games.

Onlangs presenteerde Indietopia tussentijdse resultaten aan een publiek van sponsoren, samenwerkingspartners en docenten gamedesign.

Enkele wapenfeiten:

* er wordt aan acht projecten gewerkt en er zijn 22 werkplekken gecreëerd.

* ook zorgt Indietopia voor een goede aansluiting met de opleidingen in het noorden, onder meer door het organiseren van seminars met gastsprekers uit het werkveld en door het aanbieden van stageplekken.

* bovendien won het team Tweetal Studios in april de award voor 'Best audio’ op gameconferentie Reboot in Dubrovnik.

Indietopia werkt verder aan de toekomst. Zo bereidt de stichting zich voor op de start van de tweede editie van de accelerator, gepland voor oktober dit jaar. Bovendien zet Indietopia de proeftuin Prototopia op, waar de maakindustrie en de game-industrie elkaar ontmoeten. Hiervoor ontvangt de stichting een subsidie van de Provincie Groningen en wordt zij gesteund door SNN, de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bij de Indietopia Accelerator ontwikkelen de bedrijven Tweetal Studios, Spaghetti Games, Nic Rutherford en Excalisoft B.V. sinds juli 2018 een eigen game. De stichting steunt de vier teams een jaar lang met een optionele lening, seminars, coaching en een traject voor zakelijk ondernemerschap bij VentureLab North. Van de teams wordt toewijding, aanwezigheid én een drietal pitches voor een zakelijk panel verwacht.

Dankzij dit uitgebreide jaarprogramma en de lening lanceren de teams uiterlijk in 2020 hun games. Deze lopen uiteen van een mobiele game waarin je een terrarium bouwt, tot een cinematografische 'shoot-em up'. De lening van maximaal €20.000 dient binnen 10 jaar te worden terugbetaald; 15% van de omzet uit de games vloeit terug naar de stichting voor de ondersteuning van nieuwe teams.

 

Gerelateerd Economie
Indietopia helpt game-industrie Groningen van de grond
Indietopia helpt game-industrie Groningen van de grond