Verenigingsnieuws

14 NOVEMBER 2019

Investeren in Scandinavische Havens zaak van ondernemers en gemeente

Minimaal de komende 10 jaar blijven de Scandinavische Havens, tussen Sontbrug en de zuidelijke ringweg, hun huidige functie behouden. Eerder dit jaar heeft de gemeente dit besloten. Daarom is nu het moment om te kijken naar mogelijkheden om het gebied aantrekkelijker te maken en de bedrijven hier meer ‘smoel’ te geven. Bedrijvenvereniging ZO organiseerde hiervoor deze week een bijeenkomst voor belanghebbende ondernemers.

De aanleiding voor de bijeenkomst is de gemeentelijke planvisie over de toekomstige transformatie van de Eemskanaalzone naar wonen en werken. Momenteel worden bedrijfsinvesteringen uitgesteld en dreigt verpaupering. Inmiddels is duidelijk dat de transformatie naar woningbouw geldt voor het noordelijke deel van de Eemskanaalzone, in eerste instantie voor de omgeving van de Praxis en over een paar jaar ook de noordelijkste landtong van de havens. Het deel ten zuiden hiervan blijft minimaal 10 jaar onaangetast. Landschapsarchitect Frans Beune is door ZO gevraagd een plan te maken voor dit gebied, op basis van wensen en eisen van de betrokken ondernemers. Hoe pakken we dit aan, wat zijn de prioriteiten en welk stappen nemen we dan achtereenvolgens: dat was de strekking van de bijeenkomst in MyOffice op Winschoterdiep.

Verhelderende foto’s
Frans Beune, die veel ervaring heeft met de inrichting van openbare ruimte, heeft een verrassende aanpak gekozen, wat resulteerde in een hele levendige bijeenkomst. De laatste weken heeft hij een groot aantal foto’s genomen van de havens, overdag en ’s avonds. Die geven een verhelderend beeld van de indruk die de omgeving en de bedrijfspanden maken op iemand die hier met een onafhankelijke maar wel vakmatige bril naar kijkt. Die indruk is niet in alle opzichten positief. Er is sprake van verrommeling van groen, zowel privaat als gemeentelijk. De verlichting laat op bepaalde plekken te wensen over, wat ook hier geldt voor zowel de gemeentelijke straatverlichting als de aanlichting van bedrijven. Het ‘gezicht’ van bedrijven, waar bedrijven bij zitten van naam en faam, kan verbeterd worden, net als het ‘havengevoel’ van dit gebied waar je het water en de schepen maar nauwelijks kunt zien en ervaren.

Prioriteiten met stickers
In het tweede deel van de bijeenkomst hebben de aanwezige ondernemers met stickers aangegeven wat voor hen persoonlijk de prioriteiten zijn. De opgave aan Frans Beune is om een schets te maken met maatregelen die met relatief weinig inspanning veel effect sorteren waar het gaat om de presentatie en uitstraling van de havens. Voor de uitvoering hiervan wordt een beroep gedaan op zowel de gemeente, die ook eigenaar is in dit gebied, en op ondernemers, die op eigen terrein verbeteringen kunnen realiseren. Naast ondernemersgelden is er een budget voor gezamenlijke investeringen gereserveerd van 3 ton door de gemeente en 50.000 euro vanuit Fondsgelden voor Zuidoost. Als Frans Beune zijn schets klaar heeft, krijgen alle betrokken ondernemers een uitnodiging voor de presentatie hiervan.

Gerelateerd Verenigingsnieuws Bedrijvenvereniging Zuidoost
Investeren in Scandinavische Havens zaak van ondernemers en gemeente
Investeren in Scandinavische Havens zaak van ondernemers en gemeente