Duurzaamheid

05 JUNI 2019

Jansen en Heuning druk bezig met Actieplan duurzaamheid, uit eigen overtuiging

Jansen en Heuning bulk handling systems, sinds 1977 gevestigd aan de Duinkerkenstraat, heeft al voldaan aan de Informatieplicht energiebesparing per 1 juli. Jansen&Heuning is net als veel andere bedrijven verplicht energiemaatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden en moest daar uiterlijk 1 juli over rapporteren. Directeur Jur Lommerts: “We waren samen met KNN Advies al druk bezig met ons Actieplan duurzaamheid. De wettelijke verplichting om voor 1 juli de rapportage aan te leveren was hiervoor niet de directe aanleiding; mijn filosofie is dat je uit overtuiging bezig bent met duurzaamheid en energiebesparing, vanuit je maatschappelijke verantwoordelijkheid als bedrijf, niet omdat de overheid dat eist.”

Dat geldt zeker bij de maatregelen waar de actuele Informatieplicht over gaat, namelijk die waarvoor de investering binnen 5 jaar is terugverdiend. Jur Lommerts: “Een beetje ondernemer zou dit sowieso moeten doen en helemaal waar het gaat om lange termijnmaatregelen zoals verlichting.”

‘Zo ingewikkeld is het niet’
Samen met Sven Jurgens, projectleider energietransitie bij KNN Advies, is de lijst met maatregelen doorgenomen en de rapportage opgesteld. Geen erg ingewikkelde zaak volgens Sven Jurgens: “Er staan wel een paar grotere investeringen op zoals isolatieglas of muurisolatie, maar over het algemeen kun je met een beetje gezond verstand wel inschatten of je de investering snel terug kunt verdienen. En er is bovendien heel veel informatie op internet te vinden, op www.rvo.nl bij het Activiteitenbesluit bijvoorbeeld.”

Zonnepanelen op nieuw dak
Jur Lommerts is samen met Sven Jurgens druk bezig met verduurzaming van de fabriekspanden. “Daarbij hebben we een concreet Actieplan, maar ook nog een paar dromen. Om te beginnen met het Actieplan: we hebben alle tl vervangen door led, die we voorzien van zowel licht- als bewegingssensoren. Die bewegingssensoren hadden we overigens ook al bij de tl-lampen, maar nu komen daar lichtsensoren bij. Verder gaan we een compressor vervangen die een behoorlijke energievreter was. De grootste ingreep is het nieuwe dak met lichtkoepels, die we later dit jaar bovendien helemaal voorzien van zonnepanelen: zo’n 800 panelen, samen goed voor circa 200 KWP.” Dit laatste is wel een forse investering. Sven Jurgens: “Maar we hebben hiervoor een SDE+-subsidie aangevraagd en gekregen.” “En met een aanvullende lening van de Rabobank tegen gunstige voorwaarden kost ons deze investering per saldo niks. Met een jaar of 5, 6 hebben we de lening terugbetaald en leveren de panelen ons geld op”, vult Jur Lommerts aan.

Dromen over elektrisch en waterstof
“Een droom van mij is het vervangen van onze bestelwagens door elektrische of nog mooier, bestelwagens op waterstof. Mijn ideaal is een eigen windmolen die waterstof maakt voor de auto’s en voor verwarming. We kijken ook naar een warmtepomp met lage temperatuur vloerverwarming. Maar zoals gezegd, dat valt meer onder de dromen. Eerst het dak en de zonnepanelen!”

www.jh.nl
www.knnadvies.nl

 

Gerelateerd Duurzaamheid
Jansen en Heuning druk bezig met Actieplan duurzaamheid, uit eigen overtuiging
Jansen en Heuning druk bezig met Actieplan duurzaamheid, uit eigen overtuiging