Economie

09 JANUARI 2020

RUG-topman Jouke de Vries wint Langman Prijs vanwege “actief Noordelijk denken én handelen”

Prof. Jouke de Vries, bestuursvoorzitter Rijksuniversiteit Groningen, heeft donderdagavond de Langman Prijs 2019 toegekend gekregen als waardering voor het feit dat hijactief Noordelijk denkt én handelt’. De uitreiking vond plaats in Martiniplaza en is een initiatief van de Stichting Noord-Nederland&, een groep Noordelijke ondernemers en bestuurders. Stichting Noord-Nederland& streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland waar ongeveer 900 ondernemers, bestuurders én minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins te gast waren.

De bestuursvoorzitter van de RUG wil het hele Noorden betrekken bij de universiteit. Mooie en concrete voorbeelden zijn de vestiging in Leeuwarden en het voornemen om in Hoogeveen een vestiging te openen. Dit stimuleerde verzekeraar TVM om hun hoofdvestiging in het Drentse Hoogeveen te houden in plaats van de provincie te verlaten.

In Hoogeveen gaat het om een IT-hub waar ook onderwijsfaciliteiten komen van de RUG. Daarnaast zijn er al onderzoeksfaciliteiten bij het chemiecluster Delfzijl, Eemshaven en in Emmen. Dit actief Noordelijk denken én handelen, is voor de jury meer dan voldoende reden om Jouke de Vries de prijs toe te kennen.

Het is de derde keer dat de Langman Prijs wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die grenzeloos denkt, handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de Noordelijke opinievorming en/of economische ontwikkeling. De prijs is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, de organisator van de grootste nieuwjaarsreceptie in Noord-Nederland.

Langmanprijs

Harrie Langman was als minister van groot belang voor Noord-Nederland. De Fries was als minister van Economische Zaken begin jaren zeventig van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de steun aan de economisch zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden. In 2018 was Gebiedscoöperatie Westerkwartier de winnaar.

De jury is door de gasten van de nieuwjaarsreceptie geïnspireerd met een groot aantal namen van personen en instanties die in aanmerking kwamen voor de prijs. De keuze is gemaakt door een jury onder voorzitterschap van Harry Oosterman, burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. De heren Langman en Oosterman kenden elkaar goed. Andere juryleden waren;

  • Sieger Dijkstra, ondernemer en voorzitter Stichting Noord-Nederland&
  • Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe
  • Dina Boonstra, directeur van de NOM

Initiatiefnemer Stichting Noord-Nederland&

De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, een groep Noordelijke ondernemers en bestuurders. Stichting Noord-Nederland& streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

 

 

 

 

 

Gerelateerd Economie
RUG-topman Jouke de Vries wint Langman Prijs vanwege “actief Noordelijk denken én handelen”
RUG-topman Jouke de Vries wint Langman Prijs vanwege “actief Noordelijk denken én handelen”