Verenigingsnieuws

16 OKTOBER 2019

Leden Bedrijvenvereniging Zuidoost leren alles over ‘Cybersecurity’ tijdens bezoek aan Privacy1

Hoe kun je je wapenen tegen hackers? Wat is Cybersecurity? Wat kun je doen aan naiviteit van medewerkers binnen je eigen bedrijf? Deze zaken kwamen aan de orde tijdens een bijzonder bedrijfsbezoek vorige week van leden van Bedrijvenvereniging Zuidoost aan het bedrijf Privacy 1. Eén van de voordelen van lidmaatschap van een Bedrijvenvereniging is dat er vaak interessante bedrijfsbezoeken zijn, en dat je veel informatie krijgt over actuele onderwerpen.

Escaperoom

Harry Bouma, bestuurslid van ZO, trapte de bijeenkomst af met een welkomstwoord. Daarna gaf Marie-José Bonthuis van Privacy1 een inleiding op het programma dat de circa twintig leden van ZO te wachten stond. Marie-José heeft samen met Erik Rutkens (eigenaar Qbit) en psycholoog Lourens Dijkstra (Qbit) de HackerAcademy bedacht en ontwikkeld, inclusief de Escaperoom.

Hoe werkt dit? In twee dagen tijd kun je ervaren, hoe hackers denken en beleef je het zelf. Na deze twee dagen weet je wat je juist wel en niet moet doen. Te beginnen: weg met de wachtwoordlijstjes….

Hoe denken hackers?
Erik Rutkens van Qbit neemt de aanwezigen vervolgens mee in de techniek van het hacken. Er zijn zo’n 250 hackers met witte cowboyhoeden en zo’n 750 hackers met zwarte cowboyhoeden (de ‘badguys’). Als voorbeeld: de 19 miljoen die Pathé is kwijt geraakt met hacken en phishingmail. De directie van Pathé Nederland is uiteindelijk ontslagen. Pathé Nederland was in de veronderstelling geweest dat ze met het hoofdkantoor in Frankrijk contact hadden.

Ook ging Erik in op onbetrouwbare mailtjes. Hoe herken je phishingmail? Hackers denken in de keten: waar zit een zwakke schakel? Meestal denkt een gemiddelde medewerker: ‘ik ben toch niet interessant’ en dat is een naïeve gedachte. Een hacker wil binnenkomen, observeert en doet zich voor als de medewerker, en kan een keten aanleggen om te infiltreren. Hacken is heel lucratief want de pakkans is minimaal. Hij liet ook een apparaatje zien, gekocht via Alie-express dat pasjes en tags scant en kan kopiëren.

Het vervolg van dit verslag van het bedrijfsbezoek is te lezen op de website van ZO.

Gerelateerd Verenigingsnieuws Bedrijvenvereniging Zuidoost
Leden Bedrijvenvereniging Zuidoost leren alles over ‘Cybersecurity’ tijdens bezoek aan Privacy1
Leden Bedrijvenvereniging Zuidoost leren alles over ‘Cybersecurity’ tijdens bezoek aan Privacy1