Interviews

07 FEBRUARI 2019

Leerlingen programmeren bij RDW tijdens tiende editie van ChecktheBizz

De tiende editie van ChecktheBizz is in volle gang: RDW aan de Rozenburglaan en nog 44 andere Groningse bedrijven en instellingen geven een kijkje in hun keuken aan 928 leerlingen van havo-3 en vwo-3. Met in totaal maar liefst 122 bedrijfsbezoeken laat ChecktheBizz, georganiseerd door het OTP, deze 15-jarigen kennismaken met wat er binnen bedrijven gebeurt, wat voor opleiding je daarvoor nodig hebt en welke profielkeuze daarbij past.

De ICT-vestiging van RDW, een van de trouwste deelnemers aan ChecktheBizz, ontving vandaag zo’n 30 havo-leerlingen aan de Rozenburglaan op Kranenburg. Lang niet iedereen weet wat hier in dit pand langs de A7 gebeurt en dat geldt zeker voor de leerlingen die vandaag een kijkje in de RDW-keuken konden nemen. Meta van Houtert, adviseur Arbeidsmarkt & opleidingen bij RDW: “In twee groepen van 15 gaven we een korte introductie over wat we hier bij het ICT-kantoor van RDW doen. n deze vestiging werken zo’n 300 mensen aan alle systemen van de RDW, van ontwerp en testen tot het beheer. We beheren bijvoorbeeld het kentekenregister. Dat moet niet alleen bereikbaar zijn voor alle klanten, maar krijgt per dag ook miljoenen bevragingen van de politie en andere partijen zoals gemeenten. Ook parkeerregisters beheren we hier; parkeren via een app wordt mogelijk gemaakt door de gegevens en het systeem van de RDW.”

“We vertellen over profielkeuzes, waarbij we vooral duidelijk maken dat er verschillende profielen kunnen leiden tot mooie ICT-banen. Daarna gaan de jongens aan de slag met het programmeren van een apparaatje, die ze allerlei opdrachten laten uitvoeren: naar links of rechts afslaan, versnellen of vertragen of een bepaald parcours afleggen.”

‘Girlsday nog steeds nodig’
Ja inderdaad, de 30 leerlingen vandaag: allemaal jongens. Meta van Houtert: “In al die jaren dat RDW meedoet aan ChecktheBizz hebben we maar één keer een meisje erbij gehad. Ik denk dat dit betekent dat er nog steeds een stereotype beeld bestaat over ict, dat ict meer iets voor jongens is. Dat is erg jammer. Maar daarom doen wij ook altijd mee met Girls Day in april, om meer meiden richting techniek te krijgen. Dat blijkt dus toch nog steeds nodig.”

ICT is leuk
De belangrijkste meerwaarde van ChecktheBizz is juist dat: laten zien dat ict een boeiend vak is waar je alle kanten mee op kunt. “Als de leerlingen hier bij ons de deur weer uit gaan, hoop ik dat ze gezien hebben hoe leuk ict is, dat het echt een leuk vak is waar je in de praktijk leuke dingen mee kunt doen. Natuurlijk is het fijn als ze vinden dat RDW een leuk bedrijf is, maar het grotere doel met deze leeftijd is vooral om ze te stimuleren ict te gaan studeren, nu ze vlak voor hun profielkeuze staan. Dat is ook wat het voor ons zo leuk maakt om deel te nemen aan ChecktheBizz.”

Beroepsmensen van de toekomst
De bedoeling van de bedrijfsbezoeken is dan ook om leerlingen kennis te laten maken met de praktijk vóórdat zij hun profiel kiezen. ChecktheBizz geeft bedrijven de mogelijkheid leerlingen enthousiast te maken voor hun bedrijf, maar vooral ook voor het werkveld waarin zij werkzaam zijn. Het belang is immers groot: dit zijn de beroepsmensen van de toekomst. En wil je die interesseren voor jouw bedrijfstak, dan zal je ze enthousiast moeten maken vóórdat ze hun profielkeuze maken, hun vakkenpakket kiezen. Deze beroepsmensen van de toekomst zijn leerlingen van het CSG Wessel Gansfort, H.N. Werkman Stadslyceum, Kamerlingh Onnes, CSG Augustinus, Harens Lyceum, Leon van Gelder en Praedinius. ChecktheBizz vindt plaats op vier dagen, morgen 8 februari is de laatste dag. Deze start net als de andere dagen met een gezamenlijke aftrap in de grootste bioscoopzaal van Kinepolis in de Euroborg, waarna de leerlingen met hun begeleiders op de fiets op weg gaan naar het bedrijf van hun keuze.

Meer weten over de beroepsmogelijkheden van RDW, kijk dan op www.werkenbijderdw.nl

Gerelateerd Interviews
Leerlingen programmeren bij RDW tijdens tiende editie van ChecktheBizz
Leerlingen programmeren bij RDW tijdens tiende editie van ChecktheBizz