Verenigingsnieuws

13 SEPTEMBER 2017

Levendige discussie over toekomst Groninger binnenstad

‘Groningen moet de meest toekomstbestendige retailstad van het Noorden worden: alleen hoe doen we dat? ’: dat was de vraag die aan de orde kwam tijdens een bijeenkomst gisteravond (dinsdag 12 september) in het Infrahuis in Groningen. Daar organiseerde de Groningen City Club een bijeenkomst over de toekomst van de Groninger binnenstad.

Enkele tientallen ondernemers en andere betrokkenen bij de binnenstad konden er “out of the box” denken en suggesties doen om de binnenstad voor de ondernemers nog aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken.

Er werden tijdens de bijeenkomst veel ideeën geopperd, variërend van meer kleinschalige evenementen tot de aanstelling van een soort 'retailburgemeester'. De suggesties zullen nu worden gebruikt om vorm te geven aan de Groninger Retailagenda.

Voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club was in elk geval zeer tevreden over de suggesties. ‘Groningen staat nu al in de top 3 van retail-steden. Groningen is dus ‘the place to be’ voor ondernemers. Maar we moeten wel over de toekomst blijven nadenken en we willen dat daar wat structuur in komt. Daarom ben ik blij met zoveel ideeën, zodat we met z’n allen Groningen nóg aantrekkelijker kunnen maken’.

Overigens bleken nagenoeg alle aanwezigen het eens te zijn met de stelling “het gaat goed met de Groninger binnenstad”.

Op de vraag: “wat ontbreekt er in Groningen”, kwamen zeer uiteenlopende reacties. Zoals de volgende suggesties:

·        We willen een stad die er niet alleen architectonisch geweldig uit ziet, maar ook heerlijk is om te verblijven.

·        Zou de Herestraat niet wat smaller kunnen? Dan wordt het net zo gezellig als de Folkingestraat.

·        De verschillende winkelstraten moeten per straat kijken naar een aantrekkelijker of gezelliger invulling.

·        Kunnen er niet net zulke gezellige uitstallingen komen als in de gezellige oude Italiaanse straatjes?

·        We moeten meer doen met groen in de winkelstraten, naar het voorbeeld van gebouwen in Franse steden die helemaal groen zijn bekleed.

·        Laagdrempeligheid bevorderen.

·        In plaats van supergrote festivals als Noorderzon, liever kleinere festivals met podia verspreid over alle winkelstraten

·        Meer straatmuzikanten in de winkelstraten: dat geeft gezelligheid.

·        We moeten meer profiteren van de aanwezigheid van creatieve instellingen als conservatorium of Academie Minerva.

·        Nu het beter gaat met winkels in de binnenstad moeten we oppassen dat  de huren niet hard omhoog gaan, want dan raak je alle leuke winkeltjes snel weer kwijt, want die kunnen de hoge huren niet betalen.

·        Er komt nu wat te veel daghoreca in de stad: dat mag niet ten koste gaan van de ‘gewone’ winkels.


De Groningen City Club gaat alle suggesties verzamelen. Volgende week vrijdag is er ook nog een orientatiereis naar het Duitse Munster.

Gerelateerd Verenigingsnieuws GCC
Levendige discussie over toekomst Groninger binnenstad
Levendige discussie over toekomst Groninger binnenstad