17 SEPTEMBER 2014

Minder leegstand in Groningen

De leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsruimtes in Groningen is het afgelopen jaar afgenomen. De cijfers gaan flink in tegen de landelijke trend. Dat blijkt uit cijfers van de Vastgoedmonitor van de gemeente Groningen.

Landelijk steeg juist de leegstand op alle gebieden naar 15,7 procent, terwijl dat cijfer in Groningen daalde naar 10,6 procent. In de binnenstad staat zelfs maar 5,5 procent van de winkelpanden en kantoorruimtes leeg.

De daling van de leegstand in bijvoorbeeld kantoorruimtes is te verklaren doordat sommige kantoorpanden nu worden gebruikt voor jongerenhuisvesting. Ook is er een opvallende opkomst van flexibele kantoorconcepten, zoals de vestiging van Seats2meet op Kranenburg.

Volgens de gemeente lopen de cijfers op de bedrijfsruimtemarkt nog het meest in de pas met het landelijke leegstandspercentage van 9,8 procent. Wel ziet het de belangstelling in bouwkavels toenemen.

Samenwerking tussen gemeente en ondernemers

De lage leegstand in het winkelcentrum is volgens de gemeente resultaat van samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Zo daalde de winkelleegstand, terwijl ook dat cijfer landelijk steeg. Wel ligt de winkelleegstand in de hele stad met 11 procent nog net iets hoger dan het landelijke gemiddelde.

Gerelateerd
Minder leegstand in Groningen
Minder leegstand in Groningen