26 MEI 2015

Minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher bij IBM en Friet van Piet in Groningen

Premier Rutte en minister Asscher nemen woensdagmiddag een kijkje bij het 'kroonjuweel' van de Groningse ICT-branche: het onlangs geopende IBM Service Center. Dit als onderdeel van een werkbezoek aan Noord-Nederland.

 

Minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher brengen woensdag 27 mei 2015 een werkbezoek aan de drie noordelijke provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Met bedrijfsbezoeken en ontmoetingen met MBO-scholieren en ondernemers staat het werkbezoek in het teken van de arbeidsmarkt.
 
Het werkbezoek start woensdagochtend bij het Top Technici Instituut (TT-instituut) in Assen. Hier worden minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher door de Commissarissen van de Koning in Drenthe, Groningen en Friesland, de heren Tichelaar, Van den Berg en Jorritsma, bijgepraat over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in de drie noordelijke provincies. Aansluitend krijgen zij een rondleiding door het TT-instituut. Bij deze nieuwe technische MBO-opleiding worden jongeren opgeleid in de modernste motor- en autotechnieken.
 
In de middag bezoeken minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher een succesvol werkervaringsproject van de bedrijven Burgerhout en Sluyter Logistics in Assen.
Samen met de gemeente zoeken deze bedrijven naar praktische oplossingen om mensen vanuit een uitkering aan passend werk in de productie te helpen. Deelnemers aan het project werken eerst een aantal maanden onder begeleiding in een simulatiehal. Bij goed functioneren  volgt een tijdelijk contract voor regulier werk bij de bedrijven.

IBM in Groningen

 
Het werkbezoek verplaatst zich vervolgens naar Groningen. Hier worden Rutte en Asscher rondgeleid door het onlangs geopende IBM Service Center. Deze IT-dienstverlener neemt veel pas afgestudeerde HBO’ers en academici van de RUG en Hanzehogeschool in dienst en zet sterk in op scholing. IBM heeft, net als Google in de Eemshaven, bewust gekozen voor de locatie Noord-Nederland, naar eigen zeggen de Nederlandse ‘Silicon Valley’. Vice-minister-president Asscher sluit hiermee het werkbezoek af.
 
Minister-president Rutte bezoekt aan het eind van de middag de meest duurzame cafetaria van Nederland, Friet van Piet in Groningen. Hier spreekt hij met een genomineerde en de winnaar van de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden 2014 en met de winnares van 2013. De Jonge Ondernemersprijs is bedoeld als erkenning voor jong ondernemerstalent in de noordelijke provincies.
 

Gerelateerd
Minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher bij IBM en Friet van Piet in Groningen
Minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher bij IBM en Friet van Piet in Groningen