Economie

04 MAART 2022

Natuurwijnzaak Vin Natuur kent een succesvol debuutjaar

Waarschijnlijk was natuurwijnzaak Vin Natuur aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen er niet geweest als corona niet was gebeurd. Tot begin 2020 woonde eigenaar Vincent Steinmetz namelijk nog in Madrid. Daar ging hij vaak mee met natuurwijnmakers en leerde hij de kneepjes van het vak. Toen hij in maart 2020 in Groningen was om zijn vakantie te vieren, sloeg corona toen en zat hij vast in Nederland. Na een paar maanden besloot hij permanent te blijven om een einde te maken aan alle onzekerheid. 
 

Steinmetz moest weer op nul beginnen en dacht al gauw aan natuurwijn, wilde dat misschien online gaan verkopen. Tot hij op een dag plotseling een 'heel mooi oud pand' bij de Noorderhaven zag dat te huur was. “Ik dacht nog: dat gaat nooit werken, veel te duur. Maar na enig overleg met de verhuurder heb ik het contract gewoon getekend.”

Het werd de locatie van Vin Natuur, vernoemd naar de voornaam van de kersverse eigenaar en oprichter, met een knipoog naar het Franse woord voor wijn. Op 17 november 2020 was de handtekening gezet, op 5 december ging de zaak open. “Precies op tijd, want december is dé maand voor wijn”, vertelt Steinmetz lachend. Veel hoefde er niet te gebeuren aan het pand met een kenmerkende wand van rustieke bakstenen en een grote binnenruimte. “Ik heb alleen de vloer gedaan en wat stellingkasten neergezet. Ik wilde zo basic mogelijk beginnen en kon altijd nog uitbouwen qua uitstraling en professionaliteit”, zegt Steinmetz. 

De zaken zijn sindsdien uitstekend gegaan. Steinmetz had de mazzel dat zijn zaak niet dicht hoefde tijdens de lockdowns omdat zijn winkel onder de noemer ‘essentieel’ werd geschaard. “Ik vond dat zelf ook discutabel, maar was er uiteraard blij mee”, lacht de tevreden ondernemer vrolijk. Dankzij de hulp van een creatief bureau dat een logo, een hernieuwde website en duidelijke raambestickering ontwierp, is het pand nu bovendien nog zichtbaarder vanaf de straat. 

Natuurlijk is er altijd verbetering mogelijk en heeft de ondernemer de nodige ambities. “Ik zou op korte termijn een wijnbar in de winkel willen openen. De winkel was een goede manier om te ontdekken of er in Groningen animo is voor natuurwijn, een bar maakt het nog laagdrempeliger om het gewoon eens te proberen in plaats van gelijk een hele fles te kopen”, legt Steinmetz uit. 

Als de bar er komt, gaat Steinmetz er mede dankzij eerdere ervaring in de horeca zeker weten zelf achter staan. “Ik vind het contact met gasten altijd leuk en heb er een bepaald beeld bij hoe ik dat zou willen als gastheer, wat voor energie je met je meebrengt.” Het openen van horecagedeelte is natuurlijk wel spannend, mocht er weer een hardnekkige coronavariant komen. Maar als de bar er komt, dan blijft de eenvoudige en minimalistische stijl van de zaak intact. “Goede wijn en leuke mensen die er werken met een persoonlijke touch, veel meer heb je naar mijn mening niet nodig”, zegt Steinmetz enthousiast. 

Gerelateerd Economie
Natuurwijnzaak Vin Natuur kent een succesvol debuutjaar
Natuurwijnzaak Vin Natuur kent een succesvol debuutjaar