Innovatie

26 MAART 2015

Neelie Kroes inspireert Groningse Start-ups: “Vertel over je succes, maar ook over falen”

Oud-Eurocommissaris Neelie Kroes was vandaag in Groningen bij het Start Up North Festival in het Infoversum. Kroes is de Special Envoy voor Startupdelta van Economische Zaken.

Kroes is een bekende naam en moet namens StartupDelta een nieuwe generatie beginnende ondernemers (c.q. Start-ups) de kans geven in Nederland om hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.

Groningen staat bekend als broedplaats voor Start-ups. Ook Kroes heeft dit gezien toen zij verschillende Groningse projecten bezocht: “Er heerst een goed ondernemersklimaat in Groningen. En dat ligt niet alleen aan de universiteit, maar ook aan de bedrijven en ondernemers die zo goed samenwerken in deze stad.”

Kroes prijst de jonge generatie starters die het lef hebben om nieuwe, creatieve ondernemingen op te zetten: “Wat ik gezien heb, was zeer inspirerend. De jonge generatie is grenzeloos. In heb hier vandaag in het Noorden prachtige voorbeelden gezien zoals CataWiki, Ixiium en Tvilight. Dat zijn allemaal voorbeelden van creatieve geesten die open staan voor samenwerking”, zegt de oud bewindsvrouw glunderend. 

Google

Over Groningen als eventuele nieuwe standplaats voor een Google Factory wil Kroes weinig zeggen. “Berlijn is een mooi voorbeeld van wat we in Nederland ook willen realiseren. Of dat nu Amsterdam, Rotterdam of Groningen is, vind ik niet zo belangrijk.” Het gaat volgens Kroes om het Nederlandse ondernemersklimaat en in Groningen is men al goed op weg. “Hier bestaan eigenlijk al zulke ‘factories’, zoals in de Media Energiecentrale. Als daar een Google Factory bijkomt, is dat natuurlijk wel prima.”

Aan het eind van de dag geeft de ‘grande dame’ van de Start-ups een duidelijk advies: “Praat over hoe succesvol je bent, maar ook over je falen. Als je niet gefaald hebt, betekent dat je als ondernemer niet genoeg risico genomen hebt.”

Ook wethouder Economie en Innovatie, Joost van Keulen, kijkt terug op een mooie dag: “We hebben behoorlijk wat werk moeten verzetten om Neelie Kroes naar Groningen te halen, maar het is toch gelukt. Wat mij betreft hebben we een mooie dag neergezet. Volgens de wethouder verliet Kroes naar eigen zeggen ‘geïnspireerd en voldaan’ onze hoofdstad.

Gerelateerd Innovatie
Neelie Kroes inspireert Groningse Start-ups: “Vertel over je succes, maar ook over falen”
Neelie Kroes inspireert Groningse Start-ups: “Vertel over je succes, maar ook over falen”