Economie

04 MAART 2015

‘Niederlande Groningen festival’ op Hafengeburtstag Hamburg: kans voor ondernemend Groningen

De voorbereidingen voor het ‘Niederlande Groningen Festival’ tijdens de Hafengeburtstag in Hamburg op 8, 9 en 10 mei zijn in volle gang. Groningen is uitgenodigd als partnerstad voor dit grootste maritieme evenement ter wereld, dat elk jaar zo’n 1,5 miljoen bezoekers trekt. De gemeente nodigt het Groninger MKB uit om deel te nemen aan het economisch programma. In dit businessprogramma ligt de focus op energie, healthy ageing en IT/gaming & creatieve industrie, waarmee Groningen zich profileert als innovatieve, bruisende kennisstad. Dit zijn bovendien de thema’s waarop Hamburg de beste mogelijkheden ziet voor langdurige samenwerking.

Het hoogtepunt van het businessprogramma tijdens de Hafengeburtstag is op donderdag 7 mei. Dan presenteren gemeente, provincie, kennisinstellingen en bedrijven uit Noord-Nederland zich gezamenlijk binnen de drie clusters, onder meer via netwerkbijeenkomsten. Op deze manier wordt de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen in Noord-Nederland benadrukt, wat gastheer Hamburg als belangrijk pluspunt van Groningen heeft genoemd. Ook Hamburg wordt vertegenwoordigd door de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden voor individuele bedrijven om relaties te ontvangen of contacten te leggen met potentiële partners uit Hamburg in de VIP-tent op de Kehrwiederspitze. Hiervoor zijn diverse partnerpakketten samengesteld. De gemeente wil graag in gesprek met ondernemers die kansen zien in Hamburg.  Contact: hamburg@groningen.nl  

Groningen heeft als partnerstad een toplocatie in Hamburg om zich van haar beste kant te laten zien. Het Groningse festivalterrein bevindt zich op Kehrwiederspitze: de punt van het beroemde pakhuizeneiland Speicherstadt en de toegang tot Hafen City, waar tijdens het festival elke dag zo’n 100.000 tot 150.000 mensen langskomen. Het ‘Niederlande Groningen Festival’ bestaat uit twee onderdelen. Naast het economisch programma organiseert de gemeente in samenwerking met Marketing Groningen een uitgebreid toeristisch programma, om zo het ‘potentieel’ van Hamburg aan te boren: uit onderzoek blijkt dat er relatief weinig toeristen uit Hamburg naar Groningen komen, terwijl de stad 1,7 miljoen inwoners heeft en de regio 5 miljoen. Een wereld te winnen dus. Ook het culturele aanbod van stad en Nederland wordt in Hamburg breed onder de aandacht gebracht met als motto ‘Groningen aan de Elbe’, waar diverse culturele partijen waaronder het Groninger Museum en Eurosonic/Noorderslag zich presenteren op diverse locaties in Hamburg.

De Hafengeburtstag is overigens niet het enige moment waarop het bedrijfsleven zich in Hamburg kan profileren. Op 19 en 20 maart brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Zij worden bij hun bezoek vergezeld door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij leidt gelijktijdig een tweedaagse handelsmissie naar de deelstaten. Doel van het werkbezoek is het verdiepen van de handels- en investeringsrelaties en het bevorderen van de samenwerking in met name de sectoren energie en life sciences/health. Op 22 en 23 april organiseert VNO-NCW Noord een handelsmissie naar Hamburg, die zich vooral richt op de sectoren logistiek, industrie en online en de kansen op cross-overs tussen deze sectoren. De handelsmissie staat onder leiding van Max van den Berg, Commissaris van de Koning te Groningen, en VNO-NCW Noord-voorzitter Alfred Welink.

Voor beide missies geldt dat er afstemming plaatsvindt om het programma zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Op deze manier kunnen de verschillende bezoeken aan Hamburg elkaar versterken.

Meer info op de website: www.hh2015.groningen.nl

Gerelateerd Economie
‘Niederlande Groningen festival’ op Hafengeburtstag Hamburg: kans voor ondernemend Groningen
‘Niederlande Groningen festival’ op Hafengeburtstag Hamburg: kans voor ondernemend Groningen