Verenigingsnieuws Innovatie

09 OKTOBER 2014

Oktober Maand van de Veiligheid: ‘mystery shoplifter’ test winkels Oosterstraat en Zwanestraat uit

Arnold Veerman van Kinki Kappers (rechts op de foto) weet uit ervaring hoe handig winkeldieven kunnen zijn. Als voorzitter van de winkeliersvereniging Oosterstraat werkt hij dan ook graag mee aan de inzet van een ‘mystery shoplifter’.

Deze activiteit in het kader van De maand van de Veiligheid wordt georganiseerd door Erwin Mulder (midden) van het Servicepunt Detailhandel en tevens City Manager Binnenstad. In de week van 20 oktober probeert een getrainde ‘winkeldief’ zo veel mogelijk spullen te jatten uit winkels in de Oosterstraat en de Zwanestraat. De buit wordt getoond tijdens de bijeenkomst Groningen Samen Veilig op 27 oktober in HanzePlaza die Oktober Maand van de Veiligheid afsluit. Overigens gaat de mysterieuze winkeldief alleen die winkels langs die zich hiervoor aangemeld hebben. En uiteraard krijgt iedereen zijn rechtmatige eigendommen weer terug.

De winkeldief werkt voor het bedrijf Retail Reality. Arnold Terpstra, commercieel directeur (links op de foto), kan eindeloos vertellen over wat zijn mensen zoal buit kunnen maken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van hele ingenieuze geprepareerde tassen of jassen, maar lang niet altijd. “Onze mensen lopen soms met enorme spiegels of zelfs complete paspoppen de winkel uit zonder dat iemand ze wat in de weg legt.”

Dit komt, in de woorden van Terpstra, omdat de medewerkers in de winkel ‘uit’ staan: ze zijn onvoldoende alert op alle trucs en mogelijkheden die winkeldieven tot hun beschikking hebben. Tijdens de bijeenkomst Groningen Samen Veilig op 27 oktober wordt dan ook niet alleen getoond wat er buitgemaakt is, maar krijgen winkeliers en hun personeel ook een speciale veiligheidstraining met veel praktische tips om winkeldiefstal te voorkomen.

Naast de inzet van de ‘mystery shoplifter’ wordt onder de noemer Secret Scan ook gekeken of winkels voldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om een overval te voorkomen. Bij winkeldiefstal gaat het om materiële schade. De ervaring leert dat een overval vooral immateriële schade veroorzaakt en dat mensen daar nog jaren last van kunnen hebben.

De ‘winkeldief’ heeft een brief met uitleg bij zich. Als hij of zij op heterdaad betrapt wordt, kan met de gegevens in de brief een en ander geverifieerd worden. De politie is natuurlijk ook op de hoogte en beschikt over het ‘signalement’.

De Secret Scan is één van de vele activiteiten die deze maand plaatsvinden in het kader van Groningen Samen Veilig. De slotavond vindt plaats op 27 oktober in HanzePLaza aan de Protonstraat. Ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden via www.groningensamenveilig.nl en toegang is gratis.

Het Servicepunt Detailhandel werkt samen met politie, GCC, VBZO, VBNO, VBGW, de gemeente, CVV, RCP en MKB Noord om ondernemers op alle aspecten van veiligheid praktische informatie en workshops aan te bieden om hun eigen veiligheid en dat van hun bedrijf verder te verbeteren. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Het Fonds Ondernemend Groningen.

Alle informatie over wat er zoal te doen is, staat op www.servicepuntdetailhandelgroningen.nl en op www.groningensamenveilig.nl

Gerelateerd Verenigingsnieuws Innovatie Bedrijvenvereniging WEST Bedrijvenvereniging Zuidoost VBNO GCC
Oktober Maand van de Veiligheid: ‘mystery shoplifter’ test winkels Oosterstraat en Zwanestraat uit
Oktober Maand van de Veiligheid: ‘mystery shoplifter’ test winkels Oosterstraat en Zwanestraat uit