Verenigingsnieuws Bereikbaarheid Duurzaamheid

17 DECEMBER 2018

Ondernemers op bres voor Stads-havens Groningen

Ondernemers gevestigd op het bedrijventerrein zuidoost vinden dat Groningen optimaal bereikbaar moet blijven voor vrachtschepen en daarom moeten de Scandinavische havens niet plaats maken voor woningbouw. ‘Eén vrachtschip vervoert net zo veel als 120 vrachtauto’s. Het is onbestaanbaar wanneer Groningen straks geen haven voor vrachtschepen meer zou hebben. Een goede aanlegsteiger voor bulkgoederen is cruciaal voor Groningen!’. Dat zei maandagavond voorzitter Harry Marissen van Bedrijvenvereniging Zuidoost (ZO).

Hij sprak tijdens een druk bezochte eindejaar bijeenkomst in restaurant De Coendersborg.

Volgens Harry Marissen overweegt de gemeente om de Scandinavische havens op te heffen, en om het gebied geschikt te maken voor woningbouw. In verband daarmee onderzoekt bureau Ecorus momenteel wat de economische betekenis is van deze havens. ‘Maar wij willen de opdracht graag verruimen, want we willen dat er ook wordt gekeken naar de ecologische betekenis van deze havens’.

Volgens Marissen is aanvoer van goederen per vrachtschip voor een stad als Groningen van enorme betekenis. ‘Hoe meer schepen, hoe minder vrachtauto’s. Dat scheelt niet alleen enorm veel CO2-uitstoot, maar ook de zuidelijke ringweg wordt minder belast wanneer vrachtschepen worden ingezet. Dus laten we alsjeblieft die havens niet zo maar afschaffen’, ze betoogde de voorzitter van ZO.

Zijn eindejaarsspeech stond in het teken van het thema “verbinden”. Volgens Marissen is er momenteel sprake van een vruchtbare samenwerking met de drie andere Bedrijvenverenigingen, en ook met de gemeente Groningen. Dat komt volgens hem ook wel goed uit, omdat Groningen alles op alles zal moeten zetten om in 2035 energieneutraal te kunnen zijn.

’Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen

Volgens Marissen zou Zuidoost in Groningen graag een ‘’Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen” realiseren, naar voorbeeld van Rotterdam. “In zo’n Innovatiecentrum kunnen ondernemers een kijkje nemen om te zien op welke manier je kunt  vergroenen. Wanneer je zo’n voorbeeld bekijkt spreekt dat meteen veel meer tot de verbeelding dan een abstract verhaal. Wij zouden zo’n centrum graag realiseren samen met het Noorderpoort’.

Automotive

De voorzitter vroeg ook aandacht voor de snelle ontwikkelingen binnen “automotive”. Binnen enkele jaren al zal een aanzienlijk deel van het wagenpark in Groningen elektrisch zijn. ‘Maar veel van de medewerkers bij de garagebedrijven zijn daar nog niet klaar voor. Wij willen graag kijken of er opleidingen zijn voor deze medewerkers om ook hen klaar te maken voor de toekomst.’

Community

Marissen liet weten dat hij streeft naar een “community” van ondernemers rondom zuidoost. Dankzij zo’n community kunnen ondernemers ook sneller worden geïnformeerd over mogelijk ook voor hen interessante projecten.

Wie werkzaam is voor een bedrijf op Zuidoost en lid van de Bedrijvenvereniging kan zich aanmelden voor deze community via een besloten gedeelte op de website van Zuidoost.

 

 

 

Gerelateerd Verenigingsnieuws Bereikbaarheid Duurzaamheid Bedrijvenvereniging Zuidoost
Ondernemers op bres voor Stads-havens Groningen
Ondernemers op bres voor Stads-havens Groningen