11 MEI 2015

Onderzoek: Kabelbaan Groningen is haalbaar

De aanleg en exploitatie van een kabelbaan in Groningen is haalbaar. Dat is de belangrijkste conclusie van een haalbaarheidsonderzoek van ARCADIS, een advies- en ingenieursbureau  dat zich bezighoudt met infrastructuur, gebouwde omgeving en milieu. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de stichting Fly-over.

Deze stichting Fly-over had ARCADIS gevraagd een haalbaarheidsstudie laten doen naar de kabelbaan op twee trajecten. Van het gebied Euroborg naar gebied Ikea/Mc Donalds , en deel twee vanaf Ikea/Mc Donalds naar het centrum, en dan zo dicht mogelijk bij de nieuwbouwontwikkeling Oostwand/Groninger Forum.

 

Volgens Dirk Nijdam, voorzitter van de stichting Fly-over, is deze studie door ARCADIS inmiddels afgerond en is de globale haalbaarheid qua techniek en exploitatie aangetoond, maar wel onder een aantal voorwaarden, ook omdat het een nieuwe vorm van openbaar vervoer is.

 

“De kabelbaan moet volgens nationale wetgeving vallen onder openbaar vervoer. Dat maakt het uitzonderlijk, want de kabelbaan is dus niet particulier op te zetten en uit te voeren”, zegt Nijdam. “Dit betekent dat uiteindelijk de overheid dit project zou moeten overnemen en partijen zou moeten zoeken die hierin willen investeren op basis van het liggende exploitatieverhaal.”

 

In de exploitatie en haalbaarheidsstudie wordt overigens uitgegaan van het in openbaarvervoerskringen ongebruikelijke model dat de exploitatie sluitend moeten worden zonder subsidie, aldus Dirk Nijdam. De stichting is inmiddels in gesprek met mogelijke investeerders. Een interessante ontwikkeling is dat deze ook kijken naar een kabelbaan in Amsterdam, waardoor het Groningse initiatief breder wordt , en mogelijk aantrekkelijker voor andere investeerders.

 

“We hebben als stichting Fly-over gemeend niet alleen een rapport op tafel te moeten leggen, maar dat we juist ook zouden moeten kijken naar potentiële investeerders die brood zien in een dergelijke snelle en milieuvriendelijke vorm van OV”, zegt Nijdam. “We zijn momenteel in gesprek met mogelijke investeerders en exploitanten. Deze partijen zijn ook aan het kijken naar de plannen van een ov-kabelbaan in Amsterdam. We zijn als stichting ook zijdelings betrokken bij andere plannen in Nederland om zo een goed beeld en synergie te creëren voor mogelijke investeerders en exploitanten.”

 

“Wij zijn heel blij met de conclusies van dit onderzoek en gaan hard aan de slag, in de wetenschap dat er nu ook elders in Nederland serieuze belangstelling voor is!”, aldus Dirk Nijdam.

 

Gerelateerd
Onderzoek: Kabelbaan Groningen is haalbaar
Onderzoek: Kabelbaan Groningen is haalbaar