Leefbaarheid

08 DECEMBER 2014

Oostelijke binnenstad tijdens WinterWende vol met zang, dans en muziek

Het Damsterplein, de Steentilstraat, de Oosterstraat en de Poelestraat zijn op zaterdag 20 en zondag 21 december het decor van een theatrale kerstwandeling. Tijdens WinterWende verlevendigen ruim honderd studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia de winkelstraten.

WinterWende is een mozaïekvoorstelling waarin Dickensiaanse motieven vrolijk worden gecombineerd met hedendaagse persoonlijke verhalen en verweven met een keur van zang, dans en muziek. De rode draad van de voorstelling bestaat uit een kerstverhaal dat in drie scènes wordt verteld op de locaties Damsterplein (trappen boven parkeergarage), Oosterstraat (bordes Vera) en Poelestraat (middenterrras).

De scènes op deze locaties starten ieder heel en ieder half uur. Verspreid door de straten tussen deze locaties worden theateracts, muzikale optredens en dansperformances uitgevoerd. Rond 16.45 uur vindt op het middenterras van de Poelestraat de grote finale plaats met een slotdans en een optreden van het Groot Honderddertienkoppig Kerstkoor. Met elkaar vormen alle onderdelen van dit kerstmozaïek een verhaal over armoede, eenzaamheid, verlangen, troost en saamhorigheid.

Wie de voorstelling in zijn geheel wil zien, kan de route volgen die start op het Damsterplein en eindigt in de Poelestraat. Deze wandeling zal een kleine anderhalf uur in beslag nemen. De scènes, acts en optredens staan echter ook op zichzelf en zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te beleven.

 

Het concept voor WinterWende is ontwikkeld door Cora Broekhuizen en is mede gerealiseerd door vele docenten en studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia. Bijdragen zijn geleverd door de opleidingen Artiest, Muziek, Art & Design, Audiovisuele productie, Evenementenorganisatie en Podium- en Evenemententechniek. De kerstwandeling is een initiatief van ondernemers in de oostelijke binnenstad van Groningen en kwam mede tot stand met steun van Het Fonds.

WinterWende

Het zijn zware tijden
De winter doet zijn intrede in de stad
Honger en koude valt eenieder ten deel
Er is geen werk
Er is geen geld om de huur te betalen

Overleven zonder dak boven het hoofd
Arme, arme sloebers!

En dan wordt in bittere kou een kindeke geboren
Welk een wonderlijke wending van het lot

De kerstgedachte keert terug in volle glorie:
Iedereen een bed, bad en brood!
Eind goed al goed, als een schier onmogelijke droom…

Gerelateerd Leefbaarheid GCC
Oostelijke binnenstad tijdens WinterWende vol met zang, dans en muziek
Oostelijke binnenstad tijdens WinterWende vol met zang, dans en muziek